U ova tri slučaja uvijek biste trebali plaćati karticom

Istina je da se u životu možete snaći bez korištenja kreditne kartice. Međutim, vjerovatno će vam biti teže obaviti neke transakcije ili u nekim slučajevima gotovo nemoguće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznajmljivanje automobila

Godinama je bila neophodna kreditna kartica ako ste htjeli iznajmiti automobil. Neke kompanije još uvijek zahtijevaju kreditnu karticu. Razlog je taj što je automobil skup, a kompanija za iznajmljivanje vam predaje imovinu koja vrijedi desetine hiljada evra i vjeruje da ćete je vratiti u jednom komadu, piše GOBankingRates.

Iako osiguranje može pokriti štetu, kompanija za iznajmljivanje nikada ne može biti sigurna da imate odgovarajuće osiguranje i potrebna joj je kreditna kartica kako bi imala izvor plaćanja u slučaju da treba povratiti novac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezervacija hotelske sobe

Baš kao i kod iznajmljivanja automobila, hotelske sobe tradicionalno su se morale rezervirati kreditnom karticom. Iako su neki hoteli otpisali to pravilo dopuštajući plaćanje gotovinom, kreditna kartica je još uvijek preferirana metoda. Obrazloženje je isto kao i za automobil.

Namještaj u većini hotelskih soba košta stotine ili čak hiljade evra, a ako oštetite imovinu hotela ili pokušate pobjeći bez plaćanja računa, hotel može imati provjereni izvor plaćanja, prenosi N1.

Plaćanje u inostranstvu

Kreditna kartica je prihvaćena u većini velikih turističkih odredišta u inostranstvu, a može vam ponuditi i zaštitu. Na primjer, ako postanete žrtva prijevare ili kupite lošu robu, možda ćete moći sarađivati sa svojom bankom i izbjeći plaćanje. Samo pazite da koristite kreditnu karticu koja vam ne naplaćuje naknadu za konverziju strane valute, jer će vam neke kartice naplatiti dodatnih tri posto za tu povlasticu.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE