― Marketing ―

Zagađena dalmatinska plaža: Izbijaju fekalije, djeca dobila kožnu bolest

- Marketing -

Dalmatinski mediji objavili su video snimljen ovog mjeseca nakon što je na plaži Jadran u Zadru primijećeno onečišćenje uzrokovano kanalizacijskim ispustom.

Ranije je rečeno da će se ta sitaucija sanirati, a tri dana kasnije vidljivi su “gejziri” fekalnog sadržaja i toalet papira na toj plaži.

Na plaži Jadran na području Zadra kupa se mnogo djece, glavna aktivnost im je plivanje do tzv. galeba (mulića pored kojeg izvire kanalizacija).

- Marketing -

Prošle godine su mnoga djeca koja su se kupala na tom dijelu grada oboljela od raznih kožnih bolesti i crijevnih viroza.

Tokom prošlog ljeta je zabilježeno više onečišćenja takvog tipa na kupalištu Jadran i do sada se baš ništa nije poduzelo u vezi toga, a kako je krenulo, čini se da bi ovakve situacije mogle postati pravilo, a ne izuzetak.

Jedni govore da se prelijevanje kanalizacijskog ispusta događa zbog velike plime, drugi zbog oseke, neki da je do kiša, u svakom slučaju činjenica je da se događa sve češće i da predstavlja veliku opasnost za zdravlje kupača, posebno djece.

Zabrinuti čitalac poslao je video onečišćenja mora na području Zadra, a objavio ga je Zadarski.hr.

“Budući da plaža Jadran u zadnje vrijeme više nalikuje rijeci Ganges nego gradskoj plaži (kaljuža bivše fabrike “Maraska” s jedne strane, go*** s “Marexa” s druge strane), postavlja se pitanje kada će nadležne službe postaviti znak zabrane kupanja na plaži koja očito nije zdravstveno ispravna za kupanje”, napisao je zabrinuti čitalac.

“Odvodnja”: Sistem ispravan

Direktor zadarske “Odvodnje”, Grgo Peronja, kaže kako je sistem ispravan.

“Tog je dana bilo moguće prelijevanje zbog neispravne uporabe kanalizacije, međutim i jutros su naši djelatnici bili tamo i sustav je trenutno u potpunosti ispravan”, kazao je Peronja.

Dodao je kako traju radovi na obližnjem gradilištu hotela “Maraska” te kako su i tamo obavljana ispumpavanja u more, ali i kako je sve nakon upozorenja radnika “Odvodnje” ubrzo prestalo.

- Marketing -

Općinski sud u Kaknju u 2023. godini izrekao 22 zaštitne mjere prema počiniocima nasilja u porodici

U periodu od 01.01. do 31.08.2023. godine Općinski sud u Kaknju je, shodno odredbama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici Federacije BiH, počiniocima...