― Marketing ―

WSJ: Abramovič i ukrajinski pregovarači imaju simptome trovanja?

- Marketing -

Ruski oligarh Roman Abramovič i ukrajinski mirovni pregovarači imaju simptome trovanja nakon što su se susreli u Kijevu ranije ovog mjeseca, piše The Wall Street Journal.

WSJ se za ovu informaciju poziva na ljude bliske ovom dvojcu.

Nakon sastanka u glavnom gradu Ukrajine, Abramovič, koji je putovao između Moskve, Lavova i drugih pregovaračkih mjesta, kao i najmanje dva viša člana ukrajinskog pregovaračkog tima razvili su simptome koji uključuju crvene oči, stalno i bolno suzenje i ljuštenje kože na licu i rukama, prenosi WSJ.

- Marketing -

Priču o simptomima trovanja kod više osoba potvrđuje i Bellingcat, nizozemsko udruženje istraživačkih novinara koje se specijaliziralo za facktcheking.

 

  • Bellingcat može potvrditi da su tri člana izaslanstva koji su učestvovali na mirovnim pregovorima između Ukrajine i Rusije u noći s 3. na 4. marta 2022. doživjela simptome u skladu s trovanjem hemijskim oružjem. Jedna od žrtava je ruski poduzetnik Roman Abramovič – napisali su.

ZELENSKI TRAŽIO OD BIDENA DA ABRAMOVIČ NE BUDE POD SANKCIJAMA

Roman Abramovič, već se spominjalo, učestvovao je na mirovnim pregovorima kao posrednik između zaraćenih strana. Navodno je osobno odnio poruku koju je Zelenskij uputio Putinu.

Abramovič je, kao i većina oligarha, završio pod sankcijama. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, kako je objavljeno prije pet dana, zamolio je predsjednika Joea Bidena u telefonskom razgovoru da ne nameće sankcije ruskom oligarhu Romanu Abramoviču jer bi se mogao pokazati kao koristan posrednik u mirovnim pregovorima s Moskvom, pisao je Wall Street Journal.

Kao rezultat toga Bijela kuća uvjerila je ministarstvo finansija da ne nastavi s planovima da uvede sankcije Abramoviču, navode izvori upoznati sa situacijom.

Isti izvori navode da se Biden konzultirao sa Zelenskim o nizu sankcija, uključujući i onima u vezi s Abramovičem.

- Marketing -

BONUS VIDEO

Izložba “Unutar četiri zida” otvorena u Sarajevu

Večeras je u prostoru galerije Europe House u Sarajevu svečano otvorena izložba pod nazivom "Unutar četiri zida", koju su zajednički kreirale fotografkinja Aida Redžepagić...