Policija u Kaknju i drugim gradovima ZDK upozorila građane na opasnosti od sve učestalijih požara

U proteklih nekoliko dana na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) evidentirano je više požara, nastalih uglavnom prilikom izvođenja proljetnih radova na čišćenju livada i obradivih površina, spaljivanjem niskog rastinja, korova i slično, koji su za posljedicu imali nastupanje većih materijalnih šteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svrhu rasvjetljavanja svih okolnosti pod kojim je došlo do tih požara, policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK su poduzimali određene mjere i radnje na terenu.

U vezi s tim, procesuirana je osoba koja je, kako je utvrđeno, na svojoj parceli u Brezi izazvala požar, zapalivši travu i nisko rastinje, koji se kasnije proširio na susjedne parcele i pomoćni objekat vlasništvo R. A. iz Breze, a koji objekat je u potpunosti izgorio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvršen je uviđaj od istražitelja Policijske stanice Breza, a osoba koja je izazvala požar, inicijala F. S. (1957.) iz Breze, će nakon dokumentovanja tog krivičnog djela biti prijavljena Kantonalnom tužilaštvu ZDK zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo – izazivanje opće opasnosti.

Iz MUP-a ZDK upozoravaju građane da će u narednom periodu službenici policije postupati po svim prijavama za požare, te intenzivno raditi i djelovati na prikupljanju informacija u vezi s tim, a protiv osoba za koje budu postojali osnovi sumnje da su izazvali požar, bilo sa umišljajem ili iz nehata, preduzet će se odgovarajuće mjere, saopćeno je iz Odsjeka za odnose sa javnošću ovog ministarstva.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE