Volonterka u ZOO vrtu prije 20 godina ukrala jaje aligatora: Predator pronađen u dvorištu, živio kao kućni ljubimac

Nešto više od 2 metra dugačak aligator, koji je držan kao kućni ljubimac, vraćen je u isti zoološki vrt iz kojeg je ukraden prije više od 20 godina, rekli su službenici za divlje životinje u Texasu, piše Insider.com.

Aligator, po imenu Tewa, otkriven je kada je lovočuvar istraživao odvojeni i nepovezani lovački incident u okrugu Caldwell, južno od Austina, prema informacijama Jen Shugert, službenice za štampu u Texas Parks and Wildlife. Lovočuvar je svratio do jedne od kuća kako bi postavio pitanja vezana uz taj incident i pronašao aligatora, prenosi Tuzlanski.ba.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

 Tewa je držan u lančanom boksu u dvorištu kuće. “Postojao je mali bazen vode u koji se aligator mogao u potpunosti uroniti i na neki način kretati, ali je prerastao stanište”, rekla je Shugert.

Vlasnica doma u kojem je pronađen aligator rekla je službenicima da je ukrala jaje iz Životinjskog svijeta i zoološkog vrta Farma zmija, koji se nalazi u New Braunfelsu oko 30 milja (48 km) sjeveroistočno od San Antonija, kad je tamo radila kao volonterka prije više od dva desetljeća i odgajala Tewu kao ljubimca od tada.

- Advertisement -Kakajnski Oglasi - Najveći oglasnik u Kaknju MegaOglasi - Brza prodaja i kupovina

 Posjedovanje aligatora strogo je regulisano u Texasu i zahtijeva odgovarajuće dozvole. Žena, koja nije javno identifikovana, optužena je za ilegalno posjedovanje jajašca aligatora i ilegalno posjedovanje aligatora. Svaki nosi kaznu do 500 dolara (900 KM).

 Jarrod Forthman, zamjenik direktora ZOO vrta, rekao je za Insider da ih je prije nekoliko sedmica kontaktirao Texas Parks and Wildlife u vezi s aligatorom. Rekao je da je osoba koja je bila vlasnik Tewe zapravo dobro obavljala posao brinući se za nju, ali da je narasla do te mjere da joj treba veće kućište.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Nakon što prethodni vlasnik nije mogao ispuniti uslove koji bi bili potrebni za legalno posjedovanje aligatora, ZOO vrt odlučio ju je uzeti nazad.

“Da ga nismo mogli primiti, aligator bi bio eutanaziran. Tada smo odlučili ponuditi mu zauvijek dom”, rekao je Forthman.

 Otišli su uhvatiti aligatora i smjestiti ga u zoološki vrt, gdje se sada odlično snalazi i slaže s drugim aligatorima u svom novom staništu. Forthman, koji je u zoološkom vrtu 19 godina, rekao je da se navodna krađa jaja dogodila malo prije njegovog vremena, kada zoološki vrt još nije bio akreditovan.

odao je da aligatori mogu polagati desetine jaja u isto vrijeme i da ako je neko tada gurnuo jedno u džep, to bi moglo proći nezapaženo. U video objavi na Instagramu koja prikazuje Tewu kako se preseljava i ulazi u svoje novo stanište, Texas Parks and Wildlife je rekao:

“Aligatori nisu dobri kućni ljubimci”. Iako aligatori mogu izgledati slatko kad se prvi put rode s oko 10 inča (25 cm), oni nastavljaju rasti do kraja života, što može biti od 40 do 80 godina, i mogu dosegnuti dužinu veću od 3.6 metara. Forthman je rekao kako se nada da Tewina priča može pomoći u podizanju svijesti o naporima za očuvanje i edukovati javnost. Također je rekao da zoološki vrt suosjeća sa starim vlasnikom.

 “Dali smo joj do znanja da može doći bilo kada i vidjeti aligatora”, dodao je. “Iz daljine”.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Nermin Nikšić: SDP je demokratska stranka otvorena za različita mišljenja

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a oglasio se nakon odluke potpredsjednika...

Enesa radi sa 100 muškaraca i bolja je od njih: Ona je jedna od dvije zavarivačice u BiH

Enesa Lugonja jedna od dvije zavarivačice u FBiH ruši...

Mladi stručnjak iz BiH nuklearnu fiziku zamijenio konobarskom tacnom

Dušan Dubajić (27), mladi stručnjak iz Bosanskog Novog, kako...