― Marketing ―

KOMENTAR: Očekivanja su unaprijed smišljena ljutnja

Možda ste čuli za izreku: „Očekivanja su unaprijed smišljene ozlojeđenosti“. Prvo, samo očekivanje da se nešto dogodi neće dovesti do toga. Razvojni psiholog Jean Piaget...

Meta očekuje važnu odluku: I Facebook i Instagram mogli bi se ugasiti u Evropi

- Marketing -

METU očekuje važna pravna odluka koja bi mogla rezultirati i gašenjem Facebooka u Evropi.

Irska šefica za privatnost Helen Dixon, koja vodi tamošnje Povjerenstvo za zaštitu podataka (DPC), rekla je za Politico da će to tijelo “vrlo vjerovatno konačno presuditi posljednjem legalnom alatu Facebooka za slanje osobnih podataka u SAD” prije nego što Evropska unija i Sjedinjene Države uspiju dogovoriti novi sporazum o prijenosu podataka.

Nacrt odluke o suspenziji važnog Metinog alata

- Marketing -

DPC je u septembru objavio svoj nacrt odluke o suspenziji ovog pravnog instrumenta za prebacivanje podataka. Taj nacrt sada čeka odobrenje drugih regulatora privatnosti u Evropi i trebao bi biti dovršen do sredine maja.

Očekuje se da će zbog toga američki tehnološki div Meta, koji je vlasnik Facebooka, ostati bez alata koji mu omogućavaju da legalno prebacuje osobne podatke poput obiteljskih fotografija i geolokacijskih podataka u SAD, koji su potrebni za funkcioniranje Facebooka.

Meta najavila da bi to moglo značiti gašenje Facebooka i Instragama

Iz Mete su ranije rekli da bi takva odluka mogla značiti kraj njezinig usluga u Evropi, uključujući Instagram.

“Ako Evropska komisija ne usvoji nikakvu odluku o primjerenosti i ne budemo se mogli i dalje oslanjati na standardne ugovorne klauzule ili na druge alternativne načine prijenosa podataka iz Evropske unije u Sjedinjene Države, vjerojatno u Evropi nećemo moći ponuditi niz naših najznačajnijih proizvoda i usluga, uključujući Facebook i Instagram.

Irska odluka također bi stvorila probleme drugim firmama koje prenose podatke u SAD.

Odluka do 14. aprila

Mreža nacionalnih tijela za zaštitu podataka EU – Evropski odbor za zaštitu podataka treba do 14. aprila odlučiti hoće li potvrditi prethodnu irsku odluku o obustavi pravnog alata koji uglavnom koriste firme, uključujući Metu za prijenos ličnih podataka u SAD, izvan standardne ugovorne klauzule.

Glavni Evropski regulator za Metu i druge velike tehnološke firme sa sjedištem u Irskoj tada će imati još mjesec dana da donese konačnu odluku.

U međuvremenu, Evropska komisija namjerava finalizirati potpuno novi sporazum o podacima s SAD-om prije septembra, nakon što je Sud pravde EU poništio dva prethodna sporazuma s SAD-om zbog strahova od nadzora podataka, piše Politico.

Šefica irskog tijela za privatnost: Nećemo odustati

Šefica ključnog irskog tijela za privatnost Helen Dixon rekla je da ne planiraju odustati od provedbe zakona EU o zaštiti podataka i privatnosti, GDPR-a.

 “Nastavit ćemo s provedbom mjera koje smo zacrtali”, rekla je u intervjuu. Kazala je i da je neizvjesno može li u ovim okolnostima Meta dobiti odgodu odluke ako Irska nametne takvu odluku, prenosi Index.hr.

Glasnogovornik Mete je rekao: “Ovaj slučaj se odnosi na povijesni sukob EU i SAD-a, koji je u procesu rješavanja putem novog okvira za privatnost podataka između EU i Amerike. Pozdravljamo napredak koji je postignut u osiguravanju kontinuiranog prijenosa podataka preko granica i čekamo konačnu odluku regulatora o ovom pitanju.”

- Marketing -