Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Velika racija u Srbiji: Prodavali lažne kriptovalute preko call centara, prevara “teška” više stotina miliona eura

Europol je koordinirao akciju rasturanja kriminalne grupe koja je preko call centara u Srbiji prodavala lažne kriptovalute po Evropi. Samo u Njemačkoj su prevarili ljude za više od dva miliona eura, a sumnja se da im je protivzakonita zarada bila i više stotina miliona eura. U Srbiji je uhapšeno 14 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europol se danas oglasio saopštenjem o velikoj akciji koja je sprovedena prije svega u Srbiji, ali i Bugarskoj i na Kipru, a na čijoj meti su se našli call-centri preko kojih su prodavane lažne kriptovalute. Na meti prevaranata našle su se, prije svega, žrtve iz Njemačke, koje su „investirale“ više od dva miliona eura u lažne kriptovalute.

Akcija je izvedena u saradnji policije i tužilaštava Srbije, Njemačke, Kipra i Bugarske, uz podršku Europola i Eurojusta protiv organizovanih kriminalnih grupa umiješanih u onlajn prevaru sa investiranjem u kriptovalute. Ova kriminalna mreža, kaže se u saopštenju Europola, koja se sastojala od većeg broja krimiinalaca koji su operisali pomoću call-centara, mamila je žrtve da investiraju velike sume novca u lažne kriptovalute. Europol je sastavio operativnu grupu da podrži ovu prekograničnu istragu, navedeno je u saopštenju.

U Srbiji je uhapšeno 14 osoba, dok je jedna lišena slobode u Njemačkoj. Ispitana je 261 osoba, od kojjih će neke čekati sudski proces (42 osobe u Bugarskoj, 2 na Kipru, 3 u Nemačkoj i 214 u Srbiji).

Policija je obavila pretres na 22 lokacije, od kojih 5 u Bugarskoj, 2 na Kipru i 15 u Srbiji. U Srbiji je policija upala i u četiri call-centra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U policijskoj akciji su zaplenjena tri hard diska, na kojima su bili virtuelni novčanici, u kojima je zaplijenjeno oko milion dolara u kriptovalutama i oko 50.000 eura u gotovini. Oduzeta su i tri vozila, elektronska oprema, hard diskovi i dokumenta.

Osumnjčeni su koristili reklame na društvenim mrežama da namame žrtve na sajtove kojima su upravljali kriminalci koji su nudili, naizgled izuzetne prilike za investicije u kriptovalute. Žrtve, uglavnom iz Njemačke, prvo bi investirali manje sume novca, obično trocifrene iznose. Njima se prikazivala lažna dobit, a onda su prevaranti žrtve ubjeđivali da investiraju još više para. Procijenjeno je da je šteta nanesena njemačkim građanima oko dva miliona eura. Prevaranti su žrtve našli i u Švajcarskoj, Australiji i Kanadi.

Pretpostavlja se da je broj žrtava mnogo veći. Ovo znači da je plen prevaranata možda mnogo veći i dostiže sumu od stotina miliona eura, navodi se u saopštenju Europola.