Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Važne informacije za sve one koji će u Hrvatskoj dočekati Novu godinu: Velika promjena od 1. januara

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O prelasku kune na euro i svim problemima vezanih uz to pitanje u Dnevniku HTV-a govorila je direktorica Hrvatskog udruženja banaka Tamara Perko.

“Što se tiče samog prelaska u novogodišnjoj noći, neko kraće vrijeme kreditne kartice neće raditi, malo duže vrijeme neće raditi debitne kartice. Govorimo o satima, ne o danima. Tako da oni koji planiraju imati neke transakcije tokom te noći, neka se opskrbe gotovinom. Tokom dana 1. januara će se polagano u funkciju vratiti internet bankarstvo i platni promet. Već 2. januara trebalo bi sve funkcionirati u svim bankama”, istaknula je.

Potvrdila je da su bankomati u posebnom režimu od 15. decembra do 15. januara.

“Bankomati se postupno gase kako bi se mogli pripremiti za euro. Neko prolazno vrijeme mjerimo početkom godine. Od ukupno 4000 bankomata, 1300 bi ih trebalo biti aktivno 31. decembra, koji daju kune. Od 1. januara trebalo bi biti aktivno 2.700 bankomata koji će davati eure. U ovom prelaznom razdoblju od 15. decembra do 15. januaru građani mogu dignuti na bilo kojem bankomatu debitnim karticama gotovinu bez naknade. Na karti bankomata, na stranici HUB-a, pokazuje se koji su bankomati aktivni”, istaknula je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Dvije su granice za besplatnu zamjenu valute na bankama – vremenska i količinska. Još cijelu godinu 2023. će se moći bez naknade kune mijenjati u eure. Količinska granica je 100 komada novčanica i 100 komada kovanica. Za više će se naplaćivati naknada ili neće – ovisno o pojedinoj politici poslovne banke”, kazala je Perko.