Upozorenje BH Pošte: Ne nasjedajte na lažne poruke o prispijeću paketa, ne šaljite lične i bankovne podatke!

BH Pošta oglasila se saopćenjem za javnost povodom, kako su naveli, bvelikog broja upita građana, te su upozorili građane da su SMS poruke o prispijeću pošiljki, a u kojima se traže dodatni lični podaci, lažne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Molimo sve korisnike da svoje bankovne i ostalne lične podatke ne šalju na zahtjeve koji im stižu putem poruka ili mailova sa nepoznatih brojeva i adresa, jer BH Pošta ne traži svojim korisnicima lične podatke u smislu broja kartice i druge sigurnosne podatke. Svaki takav pokušaj je zloupotreba znaka i logotipa BH Pošte – naveli su u saopćenju.

Savjetuju korisnicima da izbjegavaju bilo kakav vid interakcije sa ovakvim stranicama i profilima, jer se u većini slučajeva radi o pokušaju krađe podataka putem lažnih transakcija.

  • Napominjemo da ni u kojem slučaju u privatnim porukama ili komentarima ne ostavljate podatke o bankovnim karticama i lične podatke jer se isti mogu iskoristiti od trećih lica za direktnu krađu novca sa bankovnih računa. Linkovi koji su automatski generisani i kamuflirani da izgledaju kao linkovi koji vode na stranicu BH Pošte su maliciozni i nipošto ne klikajte na iste – naveli su iz BH Pošte.

Dodali su kako je ime ove kompanije i ranije korišteno u ovakvim i sličnim napadima, ali je, kako su naveli, u posljednje vrijeme zabilježen ogroman broj pokušaja prevara putem lažnih SMS poruka i mailova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Zbog toga još jednom upozoravamo korisnike naših usluga i sve građane da budu maksimalno oprezni.

Naglašavamo da je BH Pošta poduzela sve što je bilo u okviru naših mogućnosti, a kako bi spriječila ovakve napade na korisnike te zaštitila svoje korisnike. Svaki napad u kojem se zloupotrebljava ime BH Pošte, znak, logo ili domena, prijavljen je i registrovan u institucijama koje se bave borbom protiv cyber kriminala.

Molimo sve građane koji dobiju sms poruke, a iza kojih ne stoji BH Pošta, da prijave pokušaj zloupotrebe podataka na oficijelnim Facebook i Instagram profilima BH Pošte ili na adresi: info@posta.ba ili da se obrate policiji.

Smjernice za zaštitu od cyber kriminala takođe se mogu naći na stranicama MUP-a KS – poručili su iz BH Pošte.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE