Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Unatoč izazovima Nihad iz Visokog ne odustaje od izrade najkvalitetnije papuče

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U srcu Bosne i Hercegovine, gdje se susreću bogata historija i duboko usađena tradicija, stoljećima traje umijeće koje je postalo sinonim za izdržljivost, kreativnost i autentičnost – papučarstvo. Vjeruje se da sve dok postoji Bosna i Hercegovina, tako dugo će i zanat papučarstva ostati živ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donosimo vam priču o ručno izrađenim papučama koje putuju iz male radionice na visočkom Kraljevcu u svijet, donoseći sa sobom nasljeđe jednog naroda i dušu jednog kraja.

U razgovoru s vlasnikom papučarske radnje “Sehara” Nihadom Zubićem iz Visokog, svjedočili smo ne samo talentu jednog majstora, već i ljubavi prema tradiciji koja se prenosi s generacije na generaciju.

“Moj otac se krenuo ovim baviti 80-tih godina. Mi smo malo pomagali, malo nismo i krenuli smo tako. Od moje majke babo se bavio opancima, u to vrijeme su radili se opanci, i to je tako ostalo. Ja sam prije 5-6 godina se bavim aktivno za rad papuča. Imam sina koji mi pomaže i pretpostavljam, ali ne znam hoće li ili neće, ali daje signale”, kaže za ITV Zemlja i ljudi.

Kako bi pratili savremene trendove kaže kako ima i one koje su moderno izrađene, koje traže mlađe generacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Imamo mi papuče koje radimo za mlađe, imam kćerku koja je mlađa ta generacija i kaže nam trebalo bi ovo, trebalo bi ono i mi radimo to. Ja vama mogu pokazati papuče za mlađe s tim da je naša tradicionalna naša papuča vez. Kupuju je i mladi i stari. Imamo mi papuču i za van, za mlađe, za unutra, krznenu… sve su to papuče za generacije što se kaže od 7 do 77.”

Made in BiH

Njegove ručno izrađene papuče nisu samo obuća; one su čuvari priča i baštine. Nihadova strast i vještina prepoznate su širom svijeta, jer cijeli svijet je naučio cijeniti ovu posebnu vrstu umijeća.

U njegovoj radionici uglavnom nastaju papuče, muške papuče, ženske krznene, ženske pape krznene i posebne baletanke koje možete samo kupiti u ovoj radnji.

Sve to najviše kupuju građani cijele Bosne i Hercegovine ali papuče su slali u Australiju, SAD, Austriju, Njemačku, Norvešku, Dansku, Švedsku…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uglavnom je najveća potražnja za vez, to je kod njega papuča broj 1.

“U papuči koje radimo je 95 posto koža, radimo vez na plišu. Sve ostalo je koža i džon gumeni. Ovo je papuča vrlo kvalitetna, radi se od najboljeg materijala – kože – pojašnjava Zubić”.

Cijela porodica u biznisu

Uz povremeni rad s ocem koji je počeo ovaj zanat 80-tih godina sa opancima, koji su bili cijenjeni u to vrijeme, naučio je zanat i danas radi isti posao uz pomoć sina ali i cijele porodice.

“Otac je započeo ovo sve i još uvijek radi i pomaže. Moja majka isto pokaže, moja žena radi ove perlice, mi to kažemo “diketi se” po starinski. Kćerka je na reklamama, na društvenim mrežama a sin je trenutno u pripremi zbog škole”.

U ovom poslu kaže da izazova uvijek ima i da dok je izazova u poslu to je dobro.

“Ima još po gradu obućara, ima malo više prepodavaca i malo je njih koji proizvode. Za državu šta da kažem? Mi ćemo se boriti, ja nemam gdje drugo, ovo je moj zanat i moj posao i ja ću se boriti”, kazao je za ITV Zemlja i ljudi Nihad Zubić.

- Marketing -