U ZDK-u apel da se pripreme obradive površine – pa i one iz hobija

U ZDK-u sve je spremno za proljetnu sjetvu.

Iz Ministrstva poljoprivrede apel proizvođačima da pripreme svoje obradive površine kako bi se mogli prijaviti na javne pozive podsticaja za ovu godinu. U prošloj godini rebalansom budžeta isplaćeno je oko 3,5 miliona maraka, a ove godine, osim redovnih, planirane su i vanredne mjere, kako bi se ublažile posljedice poremećaja na svjetskom tržištu. Za realizaciju proljetne sjetve izdvojeno je 350.000 KM.

- Marketing -

Za Šumiće iz Žepča njihov poljoprivredni obrt je mali porodični biznis. Supružnici i četvero djece posljednjih desetak godina rade na imanju. Na svom poljoprivrednom gazdinstvu imaju voćnjake i vinograde, te plasteničku proizvodnju.

“Proizvodim rasad, krastavac, papriku i paradajz. Rasad je sad pikiran i namijenjen plasteničkoj i proizvodnji povrća”, kaže Ljiljana Šumić.

Ministrstvo poljoprivrede ZDK-a je tokom prošle godine isplatilo oko 3,5 miliona maraka poticaja poljoprivrednim proizvođačima. Za ovu godinu u okviru redovnih izdvajanja bit će utrošeno isto toliko sredstava.

“Susrećemo se sa velikim problemima za finansiranje ove proljetne sjetve”, kaže Željko Šumić. Dodaje kako je problem i plasman – da se malo smanji uvoz, da se stimulira domaće.

U vrijeme globalne krize uzrokovane ratom, Vlada Federacije BiH u saradnji s kantonalnim ministarstvima donijela je mjeru koja se odnosi na dodjelu goriva iz postojećih robnih rezervi poljoprivrednicima u Federaciji BiH da bi im olakšali nadolazeću sjetvu. Nadležno ministarstvo u ZDK-u će osigurat jednak iznos kao i Federalno ministarstvo, a to je ukupno 400 KM po hektaru. Za proljetnu sjetvu sve je spremno, a cilj je potaknuti i druge koji do sada nisu sijali da to urade.

“Mi smo došli njih da podstaknemo, jer oni će svakako dobiti sredstva za proljetnu sjetva i nastojat ćemo da sredstva koja su planirana za subvencionisanje njihove proizvodnje i budu nekoj mjeri još veća. Hoćemo da pomognemo i one, da kažem, obične porodice da zasiju i one male površine – kućne, u nekoj hobi varijanti”, ističe ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK-a Mirsad Hadžić (SDA).

Hamzalija Numanović viši je stručni saradnik za ratarstvo i zaštitu bilja u Ministarstvu poljoprivrede ZDK-a: “Najpovoljnija bi bila baš ova plastenička proizvodnja zato što se kod nas uglavnom poljoprivredna gazdinstva zasnivaju na malim parcelama, a ovdje iskoristivost znatno veća nego na otvorenom i ovdje se mogu proizvoditi i tri kulture godišnje”.

Tokom prošle godine na području ZDK-a proizvodnja malina i kornišona doživjela je veliki uspon. Tržišna cijena je bila dovoljna da pokrije troškove proizvođača. Međutim, rizik uvijek postoji. Cilj je u narednom periodu podržati sljedeću fazu proizvodnje – skladištenje i pakovanje, da bi proizvodi koji su na tržištu što duže zadržali kvalitet.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano