Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

U ZDK ‘nisu izgubili kompas’ kao u Sarajevu: Krizni štab insistira da se poštuju postojeće mjere

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Epidemiološka situacija u Zeničko-dobojskom kantonu je nepovoljna sa evidentnim porastom broja oboljelih, a posebno hospitaliziranih pacijenata – zaključio je Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK.

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba ZDK dr. Adnan Jupić rekao je da se povećanje broja oboljelih može dovesti u vezu sa rastom broja u susjednim kantonima, prije svega Kantonu Sarajevo.

  • U Kantonu Sarajevo imamo složenu i tešku situaciju tako da su upravo naše rubne općine, prije svega Vareš i Breza, najviše pogođene novim valom pandemije – rekao je Jupić.

Krizni štab je razmatrao nove modalitete sprečavanja daljeg ubrzanog širenja zaraze virusom Covid-19, ali nije donesena odluka o pooštravanju mjera.

  • Insistiramo da se poštuju postojeće mjere. Mislim da je prerano došlo do opuštanja i da svi trebamo još malo “stisnuti zube” te da građani pomognu zdravstvenim radnicima koji daju sve od sebe da pruže zdravstvenu zaštitu – rekao je Jupić.

Trenutno najveći problem predstavlja povećan broj bolničkih pacijenata sa teškom kliničkom slikom.

U Kantonalnoj bolnici Zenica trenutno je hospitalizirano 80 pacijenata, od čega je 12 u Covid intenzivnoj njezi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Vrlo je malo pacijenata koji dođu u bolnicu a da im nije potrebna kiseonička ili respiratorna podrška. Praktično su popunjeni kapaciteti u COVID intenzivnoj njezi – rekao je direktor ove bolnice dr. Rasim Skomorac.

Naveo je da je KBZ povećala kapacitete intenzivne njege i uradila razvod kiseonika, ali da problem predstavlja obezbjeđenje dovoljne količine kiseonika na tržištu.

  • Ako se takav trend nastavi bojim se da ćemo doći u situaciju da nećemo moći adekvatno odgovoriti potrebama takvih pacijenata – rekao je Skomorac.

S obzirom na opterećenje bolnica, Krizni štab je revidirao Krizni plan za postupanje sa Covid pozitivnim pacijentima koji će se zajedno sa novim metodologijama evaluacije pacijenata, dijagnostičkim i terapijskim procedurama, dostaviti svim domovima zdravlja u ovom kantonu.

Iako je broj novozaraženih u porastu zasjedanje Kriznog štaba ZDK rezultiralo je insistiranjem na poštivanju postojećih mjera a nikako uviđenju novih, za sada. Za razliku od pojedinih kantona gdje sjednica „mora“ završiti sa novim pooštrenim mjerama u ZDK ‘kompas još nisu izgubili’ i svjesni su realnog stanja u svom kantonu.