U Zagrebu četvrti slučaj trovanja – Ljekari upozoravaju: Izbjegavajte sva gazirana pića!

Upitan šta se događa u tijelu kada se popije takva kiselina, Ostojić je kazao: “Ne daj Bože da se ikome to više desi. Može se desiti svašta, od upalnih promjena, žarenja, paljenja, neizdržive boli. Odmah prestati piti, odmah u bolnicu…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zagrebu se pojavio i četvrti slučaj trovanja gaziranim pićem. Rajko Ostojić, bivši ministar zdravstva Hrvatske govorio je za RTL i apelirao na sve da izbjegavaju sva gazirana pića. 

  • Sad sam vidio pacijenta, klinički izgleda dobro. Svjestan je rizika i što se može dogoditi. Na gastroskopiju će ići za dva sata. Treći pacijent, kolega Bradić mu je napravio gastroskopiju. Blage su upalne promjene. Za četvrtog pričekajmo nalaze. Vratio bih se na preventivu. Upravo je to molba. Svjestan sam da postoje i djeca koja uživaju u bezalkoholnim gaziranim pićima – maknite to. Ne treba paničariti, situacija može biti i ozbiljna, postoje različita pakiranja. Apelirao bih da se uključi i forenzika Vučetić, rekao je Ostojić.

Upitan ko je zakazao s obzirom da se za prvi slučaj saznalo u subotu, on je rekao da to ne može govoriti s obzirom da je on samo šef jednog odjela klinike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Stavljeni su u pripravnost ljekari i sestre. Ne paničariti. Izbjegavajte sva gazirana pića. Pijte običnu komunalnu vodu. Zagrebačka je super, dalmatinska također, primorska, lička… Ako išta Hrvatska ima-ima sjajnu vodu. Pustimo je li iko kriv – ostavimo to drugima. Nećemo politiku u ovu butigu. Brine me slučaj od prije dva mjeseca. Tom pacijentu se rade mužiranja jednjaka, došlo je do tako jake upale, korozije da se stvorilo vezivo koje je suzilo jednjak koji kolege moraju proširivati, istakao je je.

Dodao je da osim savjeta da se ne pije gazirano, preporučuje ukoliko se pije da se provjeri okus pa ispljune.

Upitan šta se događa u tijelu kada se popije takva kiselina, on je kazao “ne daj Bože da se ikome to više desi.

  • Može se desiti svašta, od upalnih promjena, žarenja, paljenja, neizdržive boli koja imitira infarkt. Odmah prestati piti, odmah u bolnicu… Ne voda, ne mlijeko, ne soda bikarbona, ne znamo je li hemija unutra, može doći do izrazitog pogoršanja kliničkog stanja, naglasio je Ostojić.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE