Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

U plemenu Bodi cijene se muškarci sa velikim stomakom: Što je deblji, on je ženama ljepši – a put debljanja je agonija

Na jugu Etiopije muškarci svake godine održavaju neobično takmičenje u ljepoti, ali pripreme za izbor mistera su mukotrpne i traju šest mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ste muškog roda i prosječnog izgleda, a slučajno dospijete u Etiopiju među pripadnike plemena Bodi, koji žive u regionu Omo-Torkana, gledaće vas s preziranjem. Zategnuti kaiš njima nije znak da vodite računa o zdravlju, već da ste skroz-naskroz propali.

Samo oni s pozamašnim stomakom biće dočekani domaćinski, sa osmijehom, a sigurno će im prići i neka pripadnica ljepšeg pola, jer su debeljuce za njih – najpoželjniji muškarci.

Među ljudima za nas iznenađujuće kulture, gdje je “veliko” definitivno najljepše, sasvim je uobičajeno da mršave dođoše zaobilaze u širokom luku. To čine i sa svojima: oko najdebljeg u plemenu svi se vrte, a one koji i pored velikog truda nisu uspjeli da se ugoje – ignorišu.

Zato u plemenu Bodi, koje broji oko 10.000 duša, muškarci daju sve od sebe kako bi na fascinantnom takmičenju bili proglašeni za najdebljeg: titula heroja prati ih cijeli život, čak i kad im se stomak s vremenom vrati u normalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo kako to funkcioniše.

Za ovaj neobični izazov muškarce nominuju porodice, a zatim kreću pripreme, koje traju najmanje tri mjeseca, a najčešće šest mjeseci.

Tokom dobrovoljnog zatočeništva u svojim kolibama (za to vrijeme ne smiju da izađu i obavezno je uzdržavanje od seksa), izabrani muškarci od svitanja do sumraka piju kravlju krv pomiješanu s mlijekom i medom, koje im donose žene.

Kako su krave za pripadnike plemena Bodi svete životinje, zbog ovog uzvišenog cilja ih ne ubijaju, već samo zarežu kopljem ili sjekirom kako bi iz vene istisli krv. Potom im rane prekrivaju glinom da bi se što prije oporavile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok kravama brzo bude bolje, muškarci prolaze kroz velike muke. Zbog visokih temperatura, moraju u tren oka da ispiju napitak od dva litra prije nego što se zgruša.

Svi ne mogu da podnesu toliku količinu pića popijenu na brzinu, pa povraćaju, a koga spopadne muka – taj bude diskvalifikovan.

 

Za pobjedu pomažu i žene

Na dan D muškarci koji su izdržali surovi tretman, prije nego što izađu iz svojih koliba i krenu do mjesta gdje će se održati ceremonija, prekrivaju tijela glinom i pepelom i na sebe stavljaju ukrase od školjki a pera na glavu. Zbog naglog prekomjernog debljanja i izbočenog stomaka svaki korak im se čini kilometarskim, ali ne smiju da posustanu jer će i u tom slučaju biti eliminisani iz takmičenja.

Da se to ne bi dogodilo, žene im stalno brišu znoj i polivaju ih alkoholom, posebno kad stignu do svetog drveta, oko kog još satima moraju da hodaju.

I pored toga, postati debeo čovjek je san svakog Bodi klinca!

Nakon izbora može da se smrša

Kad se konačno izabere najdeblji čovjek, nagrađuje se divljenjem, a ceremonija se završava klanjem krave velikim svetim kamenom. Potom seoske starješine pregledaju njen stomak i krv da saznaju kakva će biti budućnost pobjednika i život im se vraća u normalu. Većini takmičara se s vremenom “istope” stomaci, taman kad se obnovlja ciklus i bira novi mister.