Paul je bio sasvim običan čovjek, a onda je napravio 1 veliku grešku zbog koje je poplavio: Do smrti su ga zvali Štrumf

Paul Karason je rođen kao dječak svijetle puti, pjegav i crvenkaste kose, a onda je donio tragičnu odluku i – postao potpuno i zauvijek plav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paul Karason je postao internet senzacija tokom dvijehiljaditih i imao je mnogo TV nastupa, otvoreno govoreći o uzrocima svog stanja. Nažalost, uradio je nešto što i vas može skupo da košta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najpoznatiji plavi čovjek na svijetu, koji je zbog boje kože nazvan Deda Štrumf, rođen je kao dječak svijetle puti, pjegav i crvenkaste kose, a onda je donio tragičnu odluku i – postao potpuno i zauvijek plav!

Paulu Karasonu se koža ljuštila, a patio je i od refluksa i artritisa. Radeći sopstveno istraživanje u cilju poboljšanja ovih tegoba, saznao je da bi navodno mogao da mu pomogne rastvor srebra u vodi, poznat i kao koloidno srebro. Počeo je da ga uzima bez konsultacija sa doktorom, prenosi BrightSide.

Koloidno srebro se široko koristilo kao „antibiotik“ prije nego što je izmišljen penicilin tridsetih godina prošlog vijeka. Ali nakon što su naučnici otkrili da može ozbiljno da ošteti unutrašnje organe, u mnogim zemljama je 1999. zabranjeno da se prodaje bez recepta.

Karason je pio ono što je vjerovao da je čudotvorni lijek više od 10 godina, a počeo je i da nanosi srebrni preparat direktno na kožu. Tvrdio je da mu se želudačna kiselina više ne vraća u jednjak, a i da je artritis „jednostavno nestao“.

„Artritis u ramenima me je toliko mučio da nisam mogao da skinem majicu. I sljedeće što sam znao – jednostavno je nestao“, svjedočio je svojevremeno.

Međutim, zbog nakupljanja srebra u njegovoj koži, počeo je da plavi – patio je od trajnog i rijetkog stanja zvanog argirija, koje nastaje usljed vezivanja srebra za pigment.

U početku Karason nije obraćao pažnju na svoj izgled; tek kada je sreo starog prijatelja, koji ga je zgranuto pitao šta je to sebi uradio, počeo je da shvata da ima problem.

Karason je dugo tvrdio da njegova plava koža ima mnogo prednosti – nikada nije dobio opekotine od sunca, niti je morao da nosi naočare za sunce.

Doduše, priznao je, bilo je nekih “nuspojava” koje su mu smetale: ljudi su bili „nepristojni“ prema njemu, nije mogao da dobije posao zbog otpora poslodavaca da zapošljavaju „ljude koji su plavi, ili koji su primjetno drugačiji“.

Nažalost, Paul Karason je preminuo 2013. godine kada je imao 62 godine od srčanih komplikacija.

Priča tate Štrumfa služi kao vrijedna lekcija o važnosti opreza kada je u pitanju uzimanje lijekova iz kućne apoteke koji mogu da se nabave bez recepta.

Iako je prirodno željeti da se pronađu laka rješenja za zdravstvene probleme, važno je biti svjestan da takvi lijekovi ponekad mogu predstavljati ozbiljne rizike.

Zapamtite, uvijek je bolje konsultovati ljekara i slijediti njegove savjete za siguran i efikasan tretman.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE