U ovoj zemlji ćete morati platiti 450 eura ako ne pustite vodu za sobom u WC-u

U zemlji ogromnog bogatstva vladaju poprilično čudna i bizarna pravila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Singapur je izuzetno zanimljiva zemlja, a “krase” je i neki neobični zakoni i pravila, zbog kojih Singapur između ostalog i jeste među najuređenijim zemljama svijeta.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
 1. U Singapuru je osnovana Svjetska toaletna organizacija,. I da, s obzirom na to da Singapurci jako paze na čistoću, ako nakon izlaska iz WC-a ne pustite vodu, možete biti kažnjeni s 500 dolara (468 eura), prenosi Punkufer.hr

 

 1. Građani Singapura mogu glasati na britanskim izborima. Zemlja je članica Commonwealtha i samim time njeni građani ostvaruju to pravo.

 

 1. Država se prostire na ukupno 63 otoka, a nije preporučljiva šetnja po mnogima jer su nenaseljeni ili služe kao vojne i industrijske zone.

 

 1. Ispijanje pića usred neba ovdje je gotovo moguće, jer se na vrhu nebodera od 282 metra nalazi bar, koji je time jedan od najviših barova na vrhu neke zgrade na svijetu.

 

 1. Singapur je tek jedna od tri države koje nemaju glavni grad. Ostale dvije su Monako i Vatikan.

 

 1. U zemlji su službena četiri jezika: engleski, mandarinski, tamilski i malajski.

 

 1. Do 2020. godine i otvaranja fontane Palm u Dubaiju najveća fontana na svijetu nalazila se u Suntecu, a za nju je potrošeno ni manje ni više nego šest miliona dolara.

 

 1. Na sanskrtu Singapur prevodimo kao Grad Lavova. Zanimljivo je, međutim, da ovdje uopšte nema lavova.

 

 1. Na singapurskom univerzitetu mnogi su se razveselili kada je automat Coca-Cole besplatno počeo dijeliti limenke nakon što ga se zagrli.

 

 1. Ako je vjerovati jednom britanskom istraživanju, ovdje ljudi najbrže hodaju, prosječno 6,15 km/h.

 

 1. Žvakaće gume su zabranjene, ali je strancima dopušteno unošenje dvaju paketića. Više od toga smatra se pokušajem krijumčarenja.

 

 

NAJNOVIJE