U Njemačkoj otkazani brojni letovi od petka do subote, očekuje se saobraćajni kolaps

Zračna luka Minhen objavila je danas da otkazuje sve letove zbog štrajka njihovog osoblja u petak, na dan početka Minhenske sigurnosne konferencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zbog štrajka sve redovne putničke linije otkazuju se od petka u 00:00 sati do nedjelje u 01:00 sat iza ponoći”, navodi u saopštenju operator zračne luke, dodajući da se otkazuje više od 700 letova u dolasku i u odlasku.

Očekuje se da će to proizvesti veliki saobraćajni haos širom zemlje, jer će se mnogi putnici okrenuti alternativnim prevoznim sredstvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radnicima minhenskog aerodroma pridružit će se njihove kolege iz zračnih luka u Bremenu, Dortmundu, Hamburgu, Hanoveru i Štutgartu.

Predviđeni su samo neki “posebni” letovi, poput humanitarnih, medicinskih i tehničkih, te letovi kojima putuju učesnici Minhenske konferencije o sigurnosti.

Ovaj diplomatski skup traje od petka do nedjelje, a na njemu učestvuju mnogobrojni međunarodni čelnici. Zaposlenike sedam njemačkih zračnih luka na štrajk je pozvao sindikat, dok traju teški pregovori oko plata.

Štrajk se dešava dok traje spor sindikata sa saveznom vladom i s opštinama uoči novog kruga pregovora o 12-mjesečnom kolektivnom ugovoru za zaposlene u javnom sektoru 22. i 23. februara.

Sindikat Verdi i Njemačko udurženje državnih službenika (dbb) zahtijevaju povećanje plata za 10.5 posto ili za minimalno 500 eura za oko 2,5 miliona zaposlenih u javnom sektoru.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE