Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Austrijska policija: Hapšenje bh. kriminalca izuzetan primjer međunarodne saradnje

Nakon pune tri godine istražnog rada, policija Donje Austrije uspjela je uhapsiti 29-godišnjeg serijskog provalnika i lopova, državljanina Bosne i Hercegovine, čiji je trogodišnji plijen bio veći od 400.000 evra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U saopštenju austrijske policije stoji da je opsežan istražni rad i međunarodna saradnja ti koji su dalji prave rezultate.

Naime, nakon prvih istraga, policijske snage Donje Austrije, Štajerske i Tirola uspostavili su kontakt sa austrijskim oficirima za vezu u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, i tako su došli do zaključka da je osumnjičeni zapravo državljanin BiH, koji povremeno boravi u Austriji.

Upravo ova izuzetna saradnja rezultovala je evropskim nalogom za hapšenje i on je uhapšen nedavno i već optužen za najmanje devet teških provalnih kraža samo u Austriji.

Naime, oficir za vezu stacioniran u Hrvatskoj od hrvatske policije je dobijao informacije o njegovom kretanju i prelascima granice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istražioci su dobili i važne informacije o DNK i otiscima prstiju od oficira za vezu u Sarajvu, što je, prema saospštenju austrijske policije, izuzetan primjer međunarodne saradnje.

Naime, osumnjičeni je identiifkovan kao Kemal L. (29), koji je tokom svojih pljački znao biti i nasilan, pa je tako u juvelirnici u Zagrebu teško povrijedio radnicu, slomivši joj nos, pišu Nezavisne. Kada je bio u Austriji, nije puno birao svoje mete. Pored stambenih kompleksa, pljačkao je i prodavnice, supermarket i benzinske pumpe.

Uglavnom, on je živio sve ove godine od ukradnog, a novac je, navodno, trošio po lokalnim, austrijskim kazinima.