Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

U New Yorku kompost pokojnika moći će se koristiti za cvijeće, povrće ili drveće

New York se pridružio američkim saveznim državama koje dopuštaju tzv. ljudsko kompostiranje, prenosi u nedjelju BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljudi u New Yorku mogu odsad nakon smrti biti podvrgnuti postupku koji je poznat i kao “prirodna organska redukcija”, što se smatra ekološkom alternativom tradicionalnom pokopu u kovčegu ili kremiranju.

Takav postupak prvi je put dopušten 2019. u državi Washington. Slijedili su potom Colorado, Oregon, Vermont i Kalifornija.

Kompostiranje ljudskih posmrtnih ostataka u subotu je odobrila demokratska guvernerka države New York Kathy Hochul.

Postupak traje oko mjesec dana nakon čega obitelj pokojnika dobije dezinficirani kompost koji se može koristiti kod uzgoja cvijeća, povrća ili drveća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američka firma Recompose rekla je da se tako može uštedjeti tona ugljika u odnosu na kremiranje ili tradicionalni pokop u kovčegu.

Zagovornici postupka ističu da je kompostiranje, osim što je bolje za okoliš, i praktičnije u gradovima gdje je zemljište za groblja ograničeno.

Odobrenje New Yorka “velik je korak za pristupačnu zelenu smrt na nacionalnoj razini”, rekla je firma iz Washingtona, Return Home, za New York Post.

No neki smatraju da je korištenje takvog komposta etički dvojbeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Katolički biskupi u državi New York navodno su se protivili tom zakonu smatrajući da se s ljudskim tijelima ne smije postupati kao s kućnim otpadom.

Neki skreću pozornost i na cijenu postupka. No tvrtka Recompose iz Seattlea, jedna od prvih na svijetu koja se time bavi, rekla je da cijena od 7000 američkih dolara otprilike odgovara cijenama tradicionalnog pokopa u kovčegu ili kremiranja.

Prosječna cijena klasičnog pogreba u kovčegu u SAD-u iznosila je 2021. 7848 dolara, a kremiranja 6971 dolara.

Ljudsko kompostiranje je već legalno u Švedskoj. U Ujedinjenom Kraljevstvu dopušteni su prirodni pokopi tijela bez kovčega ili u biorazgradivom kovčegu.