Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

U Kaknju i drugim gradovima ZDK zatečeno 12 radnika ‘nacrno’

Kantonalni porezni ured Zenica je 13. aprila izvršio 32 inspekcijske kontrole – akcije kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, djelatnost proizvodnje i prodaje hljeba i peciva i ostale uslužne djelatnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kontrole su izvršene na području: Zenice, Žepča, Maglaja, Kaknja, Vareša, Breze, Visokog, Tešnja, Doboj Juga, Usore i Zavidovića, s ciljem provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika ‘nacrno’.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su 12 neprijavljenih radnika, sedam obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, tri obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i tri objekta koji su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Ilustracija

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, i rada bez odobrenja zapečaćena su dva objekta i izdata  22 prekršajna naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 38.500 KM.

Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima, saopćeno je iz Porezne uprave Federacije BiH.