U Jadranu se pojavila nova vrsta ribe: Prije te ništa nije moglo ubiti, a sada postoji opasnost

Nove vrste riba stigle su u Sredozemlje i Jadran iz Crvenog mora kroz Suecki kanal ugrožavajući opstanak oko 460 autohtonih vrsta riba, a stručnjaci upozoravaju i da dvije vrste posebno mogu da budu opasne i po život čovjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Riba je došla prije 15-ak godina ovdje na južni dio Jadrana, nije je bilo puno – sad je ima dosta. Sad u svakom bacanju mreže sigurno se po koji primjerak ulovi što znači da je ima puno više, tako da se ona već ovdje skroz prilagodila i tu normalno živi… Kad je ulovim ne mogu je nikome prodati jer lokalno stanovništvo ne jede tu novu ribu koja je došla, ne znaju šta je i ne žele ni probati“, ispričao je jedan od ribara.

Stručnjaci, ipak, naglašavaju da postoje mnogo veći problemi od toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Jadran se mijenja, jednostavno dolazi do zagrijavanja Jadrana i usljed toga dolazi do pojave novih organizama. U Jadranu ima oko 50 novih vrsta. Dakle, ako znamo da u Jadranu živi oko 460 vrsta ribe, udio novih vrsta je oko 10 posto. Do prije desetak godina, čovjek bi rekao, u Jadranu te ne može ništa ubiti. Sada postoji opasnost, postoje te dvije vrste riba koje su potencijalno opasne. Dakle, koje mogu ubiti čovjeka. „Lionfish“ ima bodlje koje su otrovne, čovjeka koji može imati alergijsku reakciju, može ga ubiti“, objašnjava Nenad Antolović s Instituta za more i priobalje u Dubrovniku.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE