Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

U Izraelu se sve otelo kontroli: Izbila žestoka svađa na sjednici Vlade, Netanyahu prekinuo sastanak

Načelnik glavnog štaba izraelske vojske Herzi Halevi i desničarski ministri oštro su se sukobili na sastanku izraelske vlade tri mjeseca nakon početka rata u Gazi, objavilo je više medija, prenosi dpa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministri su oštro napali generala nakon što je najavio imenovanje komisije koje će istražiti pogreške vojske koje su omogućile iznenadni napad Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Kasnonoćni sastanak rezultirao je “glasnom i ljutom svađom”, izvijestilo je danas nekoliko medija. Državna televizija Kan citirala je jednog učesnika koji je rekao da je izbila “potpuna anarhija”.

Netanyahu prekinuo sastanak

Premijer Benjamin Netanyahu konačno je prekinuo sastanak, na kojemu se trebalo raspravljati o budućnosti Pojasa Gaze poslije rata, nakon što je nekoliko oficira napustilo prostoriju u bijesu, prema medijskim izvještajima koje vlada isprva nije potvrdila.

Halevi je lično verbalno napadnut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Desničarski članovi vlade kritikovali su vrijeme najavljene istrage dok su borbe još u toku. Imenovanje bivšeg ministra odbrane Shaula Mofaza na čelo istražne komisije također je naišlo na žestoke kritike.

Kao ministar odbrane, Mofaz je nadgledao povlačenje Izraela iz Pojasa Gaze 2005.

Nekoliko desničarskih ministara trenutno poziva na ponovnu izgradnju židovskih naselja u Gazi nakon rata.

U četvrtak je ministar odbrane Yoav Gallant odbacio “prisutnost izraelskih civila u Pojasu Gaze” nakon završetka rata.

Netanyahu ne želi istragu do završetka rata

Benny Gantz, ministar u izraelskom ratnom kabinetu, navodno je okrivio Netanyahua za “politički motivirani napad” ministara “usred rata”. Netanyahuova stranka Likud odbacila je njegove kritike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gantz, čija bi stranka prema posljednjim anketama trenutno bila daleko najjača u Izraelu, također je branio Halevijevu odluku o imenovanju komisije, navode mediji.

Netanyahu, kojem se već neko vrijeme sudi za korupciju, ne želi istragu do završetka rata u Gazi.

Kritičari ga optužuju da je odgodio kraj rata kako bi ostao na vlasti, navodi dpa.