Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Krah sve izvjesniji: Istaknuti Rusi daju otkaze, odbijaju podržati rat

Ostavka visokog ruskog vladinog dužnosnika i njegov najavljeni odlazak u inostranstvo nije bio prvi dobrovoljni odlazak vladinog dužnosnika od početka rata Rusije s Ukrajinom, ali je svakako bio jedan od upečatljivijih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anatoly Chubais, koji je bio delegat predsjednika Vladimira Putina u međunarodnim organizacijama za održivi razvoj, dobro je poznat u Rusiji. Bio je na visokim pozicijama gotovo tri desetljeća, dok je još aktuelan bio Boris Jeljcin, prvi sovjetski vođa.

Brojne javne osobe osudile su agresiju na Ukrajinu i napustile mjesta u državnim institucijama i kompanija, što bi moglo signalizirati podjele u ruskim službenim redovima zbog rata. Zasad nije bilo naznaka da su ostavke doprle do Putinovog najužeg kruga, piše AP.

Odlasci su uslijedili kada je Putin one koji se protive njegovom režimu proglasio “izdajnicima”.

Kremlj je u srijedu potvrdio medijske napise o ostavci Chubaisa (66), koji je bio arhitekt Jeljcinove kampanje. U izvještajima, pozivajući se na anonimne izvore, stoji da je on podnio ostavku zbog rata, ali je nije javno komentirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za vrijeme Jeljcina, Chubais je navodno preporučio administraciji da angažira Putina, što se naširoko smatralo važnom odskočnom daskom u Putinovoj karijeri. Putin je postao predsjednik Rusije 2000. godine, kada je Jeljcin odstupio.

Chubais je također bio potpredsjednik vlade od 1994. do 1996. godine i prvi potpredsjednik vlade od 1997. do 1998. godine.

Ruske poslovne novine Kommersant izvijestile su u srijedu da je Chubais viđen u Istanbulu ove sedmice. Od početka agresije na Ukrajinu, Istanbul je primio mnoge Ruse koji su željeli izbjeći iz zemlje.

Arkady Dvorkovich nekad je bio potpredsjednik ruske vlade, a trenutno je predsjednik Međunarodne šahovske federacije (FIDE). Kritizirao je rat s Ukrajinom u komentarima za časopis Mother Jones 14. marta i naišao na kritiku vladajuće stranke Kremlja.

  • Ratovi su najgore stvari s kojima se čovjek može suočiti u životu. Bilo kakav rat. Bilo gdje. Ratovi ne ubijaju ljude, ratovi ubijaju nade i težnje, zamrzavaju ili uništavaju odnose i veze. Uključujući i ovaj rat – kazao je.

Dva dana nakon Dvorkovishevih komentara, najviši dužnosnik stranke “Jedinstvena Rusija” zatražio je da on bude smijenjen s mjesta predsjednika Fondacije Skolkovo koju podržava država. Prošle sedmice fondacija je izvijestila da je Dvorkovich odlučio odstupiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lilia Gildeyeva bila je dugogodišnja voditeljica na kanalu NTV koji finansira država, a koji već dva desetljeća pažljivo prati liniju Kremlja. Dala je otkaz i napustila Rusiju ubrzo nakon agresije.

Ove sedmice izjavila je za nezavisnu novinsku stranicu The Insider da je odlučila “zaustaviti sve ovo” prvog dana agresije 24. februara.

  • Bio je to trenutni nervni slom. Nekoliko dana se nisam mogla sabrati. Odluka je vjerovatno bila očigledna odmah. Neće biti više posla – kazala je.

Gildeyeva je rekla da vijesti na državnim TV kanalima strogo kontrolira vlast, a da kanali dobivaju naredbe od dužnosnika. Priznala je da je pristajala na to od 2014. godine, kada je Rusija anektirala Krim i počela podržavati separatističku pobunu u Ukrajini.

Zhanna Agalakova bila je novinarka drugog državnog TV kanala, Channel One, provela je više od 20 godina tamo i radila kao voditeljica, a zatim dopisnica u Parizu, New Yorku i drugim zapadnim zemljama.

Vijesti o tome da je Agalakova dala otkaz počele su se pojavljivati tri sedmice nakon agresije. Ove sedmice održala je konferenciju za novinare u Parizu na kojoj je potvrdila izvještaje i objasnila svoju odluku.

  • Došli smo do tačke kada na TV-u, u vijestima, vidimo priču samo jedne osobe – ili grupe ljudi oko njega. Sve što vidimo su oni na vlasti. U našim vijestima, mi nemamo državu. U našim vijestima nemamo Rusiju – kazala je Agalakova.

Osvrćući se na aneksiju Krima 2014. godine i podršku separatista u Ukrajini, rekla je da se “više ne može skrivati od propagande”, čak ni kao strani dopisnik.

  • Moji izvještaji nisu sadržavali laži, ali upravo tako funkcionira propaganda: uzmete pouzdane činjenice, pomiješate ih i nastane velika laž. Činjenice su istinite, ali njihova mješavina je propaganda – zaključila je Agalakova.