Sve gore i gore: Cijene nafte najviše u posljednjih 10 mjeseci…

Cijene nafte porasle su u srijedu, učvrstivši se blizu 10-mjesečnog makismuma koji je postignut tokom trgovanja dan ranije, jer je tržište balansiralo zabrinutosti oko ponude u vezi s proizvodnjom u Libiji i smanjenjem koje provodi OPEC+ sa globalnim makroekonomskim usporavanjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Referentni terminski ugovori na Brent naftu porasli su osam centi, ili 0,1 posto, na 92,14 dolara po barelu, dok je američka nafta West Texas Intermediate (WTI) porasla za 13 centi, ili 0,2 posto, na 88,97 dolara po barelu.

Obje referentne vrijednosti porasle su u utorak za skoro dva posto i završile na najvišem nivou od novembra 2022.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijest da je članica OPEC-a Libija zatvorila četiri svoja istočna terminala za izvoz nafte zbog smrtonosne oluje podigla je cijene nafte.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) ostala je pri svojim prognozama o snažnom rastu globalne potražnje za naftom u 2023. i 2024., navodeći znakove da velike ekonomije napreduju bolje od očekivanog uprkos preprekama kao što su visoke kamatne stope i povišena inflacija.

Održavajući snabdijevanje ograničenim, Saudijska Arabija i Rusija su prošle sedmice produžile dobrovoljne rezove isporuke od ukupno 1,3 miliona barela dnevno do kraja godine, javlja Reuters.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE