Oni su baš uporni: Mađarska u dogovoru sa Rumunijom, Slovačkom i Bugarskom zabranjuje uvoz žitarica iz Ukrajine

Mađarska će, u dogovoru sa Rumunijom, Slovačkom i Bugarskom uvesti zabranu uvoza žitarica iz Ukrajine ako Evropska unija ne produži zabranu koja ističe 15. septembra, izjavio je danas mađarski ministar poljoprivrede Ištvan Nađi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, bugarski premijer Nikolaj Denkov rekao je bugarskoj državnoj novinskoj agenciji prije početka sjednice Vlade da bi ukidanje zabrane uvoza iz Ukrajine bilo poželjno jer bi smanjilo cijene osnovnih namirnica, prenosi Reuters.

“Da budemo jasni, obnavljanje uvoza iz Ukrajine će smanjiti cijene osnovnih životnih namirnica, smanjiti inflaciju, što će pomoći ljudima sa niskim primanjima, i povećati prihode budžeta od uvoza i izvoza”, rekao je Denkov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Parlamentarni odbor usvojio je juče nacrt odluke da Bugarska ukine zabranu uvoza nekih proizvoda iz Ukrajine nakon 15. septembra. Konačna odluka biće donijeta na plenarnoj sednici parlamenta.

Nađi je danas u video objavi na svom Facebook profilu izjavio da će se nova nacionalna zabrana proširiti broj ukrajinskih proizvoda koje će biti zabranjeno uvoziti.

“Dogovorili smo se sa rumunskim, slovačkim i bugarskim kolegama da, ako Brisel ne donese odluku o produženju postojećeg moratorijuma, onda ćemo pojedinačno preduzeti nacionalne mjere”, rekao je on.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE