Stručnjakinja tvrdi da nikada ne biste trebali tjerati svoju djecu da dijele stvari

Većina roditelja našla se u situaciji u kojoj je njihovo dijete odbilo podijeliti igračku s drugim djetetom. Dok će većina na to reagovati tjeranjem djeteta da nauči dijeliti, neki stručnjaci tvrde da taj potez čini više štete nego koristi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne tjerati djecu na dijeljenje jedna je od tehnika roditeljstva koja je postala popularna na društvenim mrežama, a stručnjaci su iznijeli svoje viđenje zašto to ima smisla.

Prema dr. Lauri Markham, prisiljavanje djece na dijeljenje prije nego što su na to spremna može biti štetno, prenosi Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Prisiljavanje djeteta da dijeli svoje stvari zapravo je pogrešna lekcija. Pokazat će mu da glasnim plakanjem može dobiti ono što želi, da su roditelji zaduženi za to ko će i kada nešto dobiti, kao i da uvijek treba ugoditi drugima, čak i kada ga taj potez ne čini sretnim ili ne osjeća da je ispravan”, pojasnila je dr. Markham za VeryWellFamily.

Ova trenerica roditeljstva kaže da djeca mlađa od pet godina ne shvataju ideju dijeljenja jer ne prepoznaju da bi tuđe želje i potrebe mogle biti drugačije od njihovih.

“Iako prisiljavanje djeteta na dijeljenje može naučiti dijete negativnim lekcijama, uvijek je dobra praksa poticati dijete na dijeljenje. Jedan od načina je da dijete pitate ujutro koje igračke ne želi dijeliti pa ih pohranite izvan vidokruga”, spominje dr. Markham te dodaje da je ponekad najbolje ništa ne učiniti, već pustiti djecu da sama riješe situaciju.

“Možete i modelirati ponašanje koje očekujete od svog djeteta. To znači da se sami potrudite dijeliti sa svojom djecom i u blizini svog djeteta radite stvari za koje želite da ih i ono radi”, pojasnila je.

Prema dr. Markham, važno je pustiti djecu da se slobodno igraju, da se osjećaju ispunjeno tim iskustvom i da nauče dati igračku nekom drugom kada oni sami završe s igrom.

“Kada dijete samo može odlučiti kada će dati nekom drugom igračku, to je potez koji uči strpljenju i koji će pomoći djetetu da bude u stanju nositi se s emocionalno složenijim situacijama kako odrasta”, poručila je.

NAJNOVIJE