― Marketing ―

Lana Pudar postavila tri nova državna rekorda

Plivačice i plivači Kluba vodenih spotova „Orka“ proteklog vikenda sudjelovali su na Ljetnom prvenstvu Bosne i Hercegovine u plivanju za 2023. godinu, koje se...

Slučaj u Visokom: Ubio pse koji su mu davili ovce, optužen zajedno sa sinom

- Marketing -

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona potvrdilo je optužnicu protiv oca i sina, Muje i Mahira Rapića, zbog, kako se navodi u optužnici, krivičnog djela mučenje i ubijanje životinja.

Riječ je o događaju iz avgustu prošle godine, kod Olova, kada su otac i sin u jutarnjim satima, dok su bili u porodičnoj kući, čuli lavež pasa.

Napali ovce

- Marketing -

Znajući da u dvorištu ima oko trinaest svojih ovaca, domaćin je izašao ispred kuće i vidio kako dva psa pasmine posavski goniči, i to ženka starosti oko sedam godina i mužijak starosti do jedne godine, napadaju ovce tjerajući ih na ivicu ograde koje istu preskaču i dalje bivaju tjerani lokalnim putem Miljevići-Šumerac.

Mujo je krenuo za ovcama te u blizini kuće njegovog komšije M. Č. vidio kako psi dave jednu od njegovih ovaca koja je ležala na zemlji.

  • Pozvao je sina da mu iz porodične kuće donese lovačku pušku, što je ovaj i uradio, nakon čega je, ispaljenjem dva metka iz sačmarice, dvocijevke, proizvođača ‘Zavodi Crvena Zastava’, model M75, kalibra 12/70 obje cijevi, ubio pse, oštetivši na taj način vlasnika ubijenih pasa E. S.”,stoji u optužnici.

Potvrđena optužnica

Dakle, Mujo je, kako se dalje navodi, protivno propisima ubio životinje, a Mahir je u tome pomogao, odnosno “stavio na raspologanje počinitelju sredstva za učinjenje krivičnog djela”.

Stariji Rapić se tereti za krivično djelo mučenje i ubijanje životinja, a mlađi za djelo mučenje i ubijanje životinja pomaganjem.

Optužnica je u cijelosti potvrđena 10. marta 2023. godine od sudije za prethodno saslušanje Opštinskog suda Visoko.

- Marketing -