Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Nijemci jedu sve manje mesa, razlog nije vegetarijanstvo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nijemci jedu sve manje mesa, a 2022. godine je potrošnja u poređenju sa prethodnom godinom pala za 4,2 kilograma, saopštila je Savezna poljoprivredna informativna kancelarija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“2022. prosječna potrošnja mesa po glavi stanovnika je iznosila 52 kilograma, što je 4,2 kilograma manje nego 2021”, stoji u saopštenju.

Time je, kako je rečeno, ostvarena najniža vrijednost otkako se 1989. vodi ova statistika.

Analitičari ukazuju na stalni trend pada potrošnje mesa, ali i na nagli pad.

“Godišnji pad potrošnje je dvostruko viši nego protekle godine”, rekla je Hajke Harstik, direktorica Udruženja mesnih prerađivača Njemačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona kao razlog za nagli pad potrošnje vidi u poraslim cijenama životnih namirnica.

“Inflacija vodi ka smanjenju potrošnje. Svinjetina, govedina i teletina su 20 posto skuplje nego 2021”, rekla je Harstik za novinsku agenciju dpa.

Gledano po vrsti mesa, najveći pad je zabilježen kad je u pitanju svinjetina (2,8 kg), zatim govedina (0,9 kg) te perad (0,4 kg). Većina stručnjaka razlog za nagli pad potrošnje vidi u poskupljenju, a ne u okretanju Nijemaca vegetarijanskoj prehrani, prenosi Index.hr.

Udio ovih proizvoda u ukupnoj potrošnji je premali da bi uticao na statistike potrošnje mesa”, citira dpa jednog stručnjaka. Smanjena potrošnja se odražava i na smanjeni uzgoj: 2022. je uzgojeno 9,8 posto manje svinja i 8,2 posto manje goveda nego 2021.

- Marketing -