Slučaj u Kaknju: Policija u Donjoj Papratnici pronašla amfetamin i THC, žena završila na sudu

Općinski sud u Kaknju nedavno je objavio presudu (osuđujuća, prvostepena i nepravosnažna presuda) u krivičnom predmetu protiv M.A., koja je optužena za krivično djelo “neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga”, kako je definirano u članu 238. stav 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna godina zatvora

Sud je osudio optuženu na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.

U skladu s odredbama člana 57. Krivičnog zakona Federacije BiH, sud je u kaznu zatvora uključio vrijeme provedeno u pritvoru, koje je trajalo od 11.03.2024. do 15.03.2024. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niz protuzakonitih radnji

Optužena M.A. proglašena je krivom za niz radnji koje su protuzakonite prema važećem zakonodavstvu.

Naime, 24.09.2021. godine, oko 17:50 sati, u Kaknju, M.A. se nalazila u vozilu marke “VW Vento”, kojim je upravljao P.E. Suprotno odredbama Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, M.A. je bila svjesna da je posjedovanje opojnih droga radi prodaje protuzakonito, ali je ipak namjeravala to učiniti.

Kod sebe je neovlašteno držala dva paketića najlonske folije s opojnom tvari blijedožute boje, neto mase 29,822 grama i 2,023 grama, jednu najlonsku kesicu s biljnom tvari neto mase 1,507 grama te digitalnu vagu.

Analizom utvrđen amfetamin i THC

Sve navedene predmete, zajedno s opojnim tvarima, pronašle su i oduzele policijske službe PS Kakanj u mjestu Donja Papratnica.

Analizom je potvrđeno da su oduzete tvari bile psihoaktivne komponente amfetamina i tetrahidrokanabinola (THC), koje su proglašene opojnim drogama.

Ova presuda nije konačna i protiv nje je moguće podnijeti žalbu Kantonalnom sudu u Zenici.

(Kakanj-X)

NAJNOVIJE