SAD blokirale članstvo Palestine u UN

Sjedinjene Države stavile su veto na zahtjev kojim se traži punopravno članstvo države Palestine u Vijeću sigurnosti UN-a u četvrtak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ostaje američko mišljenje da je najefikasniji put prema državnosti za palestinski narod kroz direktne pregovore između Izraela i palestinskih vlasti uz podršku Sjedinjenih Država i drugih partnera”, rekao je američki predstavnik za agenciju Reuters prije glasanja.

U 15-članom Vijeću sigurnosti glasalo se o nacrtu rezolucije koji je predložio Alžir u kojoj se preporučuje da se “država Palestina primi u članstvo Ujedinjenih naroda”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacrt je dobio 12 glasova za, dva su bila suzdržana i američki veto protiv, javlja Deutche Welle.

Za usvajanje rezolucija Vijeća sigurnosti potrebno je najmanje devet potvrdnih glasova i bez veta bilo koje od pet stalnih članica – SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Rusije i Kine.

“Odavno smo bili jasni da preuranjene akcije u New Yorku, čak i sa najboljim namjerama, neće postići državnost palestinskog naroda”, rekao je američki predstavnik za Reuters.

Palestinci trenutno uživaju status posmatrača u UN-u koji nisu članovi. Za punopravno članstvo potrebno je odobrenje Vijeća sigurnosti, kao i podrška najmanje dvije trećine Generalne skupštine UN-a.

NAJNOVIJE