Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Sladić prognozirao vrijeme do kraja februara: Poslušajte šta je rekao o ekstremnim hladnoćama

Neće biti nekih velikih količina padavina, što je veliko olakšanje za one koji su se u proteklom periodu suočavali sa velikim problemima kada su u pitanju obilne padavine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Bosni se danas očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U centralnim, istočnim i sjevernim područjima se očekuju slabe padavine. Povremeno će padati slab snijeg, u nizinama i slaba kiša. U Hercegovini uglavnom umjerena naoblaka.

Oblačno sa slabim padavinama na sjeveru Hercegovine. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -5 i 0°C, na jugu zemlje do 4°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 1 i 6°C, na jugu zemlje do 10°C.

U Sarajevu pretežno oblačno, povremeno može padati slab snijeg. Najniža jutarnja temperatura zraka oko -3°C. Najviša dnevna temperatura zraka oko 1°C.

Prema srednjoročnoj prognozi FHMZ-a, u Bosni do 7. februara prognozira se povremen i slab snijeg, posebno u centralnim i istočnim predjelima. Od 8. do 14. februara izgledno je stabilnije vrijeme bez padavina. U Hercegovini sunčano i stabilno, uz kišu smo krajem sedmice, 2. i 3. februara, nakon čega slijedi duži stabilniji period do kraja prognoznog perioda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do 3. februara, prognozirane vrijednosti temperatura zraka očekuju se u ispod granice uobičajenih za ovo doba godine. Minimalne vrijednosti kretaće se od -5 do 0 u Bosni, na jugu zemlje do 1 °C, a najviše dnevne u Bosnu između 1 i 5 °C, na jugu zemlje do 10 °C.

“Blagi porast temperatura zraka izgledan je od 4. februara. Očekivane vrijednosti vraćaju se u granice uobičajenih za početak mjeseca februara. U Bosni, tokom ovog perioda, minimalne temperature zraka kretaće se od -3 do 1, u Hercegovini oko 3 °C, a maksimalne u Bosni do 6 u Hercegovini do 11 °C”, navode iz FHMZ-a.

I Nedim Sladić, poznati bh. meteorolog, najavio je da će drugi dio mjeseca biti topliji. 

“Nekog većeg, značajnijeg prodora, bar onog ekstremno hladnog prodora i dalje nema na vidiku. Govorimo o nekoj uobičajenoj zimi, nešto što smo navikli, dakle bez nekih velikih ekstrema i neće biti nekih velikih količina padavina, što je veliko olakšanje za one koji su se u proteklom periodu suočavali sa velikim problemima kada su u pitanju obilne padavine. 

Treba istaknuti da će i dalje biti ugrizića zime po prolasku frontalnih poremećaja sa sjeverozapada kontinenta”, naveo je Sladić te za drugu polovinu februara najavio toplije vrijeme, prenosi Oslobodjenje.ba.