Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

SDP i NES spremni podržati SDA-ov Prijedlog zakona o plaćama

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine našao se Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač poslanik Šerif Špago (SDA), sa Mišljenjem Komisije za finansije i budžet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma utvrdila je usklađenost ovog prijedloga sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH. Komisija za finansije i budžet nije podržala principe predloženog zakona, te će Domu dostaviti negativno mišljenje.

 Jasmin Emrić (NES) je kazao da podržava Prijedlog zakona Špage (SDA) kako bi se razdvojio obračun od državnih službenika i namještenika od obračuna plaća izabranih i imenovanih zvaničnika.

“Ja bih vas molio da hitno idemo s tim zakonom. Mi danas trebamo rješenje, mi danas moramo usvojiti neki zakon kojim ćemo sutra onemogućiti povećanja plaća funkcionerima. To moramo uraditi danas, to nećemo uraditi ni ove godine, ni sljedeće godine. Tek možda novi saziv ukoliko bude odgovoran i savjestan, usvojit će ograničenje povećanja plaća funkcionerima. Sistemsko rješenje, a glasam za to. Ali, deset godina pričamo o sistemskom rješenju oko reguliranja plaća i naknada za izabrane zvaničnike. Budžet je od ministarstva finansija proslijeđen Vijeću ministara i neće biti vraćen ministarstvu finansija.

Mi ćemo opet morati odlučivati, ako glasam za budžet, glasam za povećanje plaća, ako ne glasam za budžet, onda neću glasati za povećanje plaća državnim službenicima i namještenicima. Moramo to riješiti danas. Mi ćemo se načekati sistemskog, trajnog rješenja. Hajde da presječemo da u hitnoj proceduri to riješimo. Evo postoji politička volja, da je postojala ranije bilo bi usvojeno. Ja vjerujem da nema ništa od toga, budžet će biti onakav kako ga je predložilo ministarstvo finansija. Nadao sam se da ćemo to konačno prekinuti, sumnjam da ćemo i ove godine. Ne vidim političku usaglašenost da se to može postići. Trebali smo ovo danas riješiti, da ograničimo povećanje plaća bar za ovu godinu. Predsjedavajući, upoznajte nas koji su vas principi naveli da ovaj zakon ne odgovara nekim principima koji je navela Komisija u svom mišljenju”, kazao je Emrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saša Magazinović (SDP) je rekao kako je spreman  glasati za prijedlog SDA za privremeno rješenje i da se iz redovne redovne stavi u hitnu proceduru.