Semin Aganović svoju sreću pronašao je u Finskoj

Jedan zaposlenik koji je pronašao  Tinu Nylund preko EURES-a je Semin Aganović iz Bosne i Hercegovine. Radi kao zavarivač u Kaiser Eur-Marku i živi u Finskoj skoro dva mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aganović ima dosta iskustva u radu u inostranstvu, ali ovo je bio prvi posao koji je koristio EURES-om.

– Tražio sam posao na Google-u, a prvi rezultat pretrage koji sam dobio bio je EURES.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tamo sam našao otvorene ponude za  posao u Finskoj. Poslao sam Tini Nylund svoju biografiju, nakon čega smo stupili u kontakt, prisjeća se Aganović.

Aganović je skoro deset godina sanjao da radi u nordijskim zemljama. Njemu je posao u sjevernoj Evropi je bio privlačan jer je nivo plata u Bosni i Hercegovini jako nizak u odnosu na troškove života. Zabrinjavajuća je takođe i politička situacija u zemlji.

– Dugo sam mislio da je teško doći u nordijske zemlje iz Bosne i Hercegovine. Iznenadio sam se kako je sve dobro proteklo, kaže Aganović.

Aganović se odlično snašao u Finskoj te kaže da voli prirodu i tišinu Uudenkaarlepyja.

Supruga Sumeja i dalje živi u Bosni i Hercegovini, ali planiraju da se oboje u skorijoj budučnosti nastane u Finskoj.

Posao za  Aganovića je krenuo odlično i on je prezadovoljan u Uussakaarlepyyju.

– Mislim da su Finci sjajni. Vrlo su opušteni u svom poslu i ne brinu previše o nebitnim stvarima.

Saradnja između Tine Nylund i Aganovića prerasla je u pravo prijateljstvo, piše Biljanska Dolina. Tina mu je pomogla u adaptaciji na novi grad i pokazala Aganoviću mnoga mjesta oko samog grada Uuttakaarlepyija.

– Djelujem kao osoba za podršku međunarodnim zaposlenima, kako bi oni ovdje dobili što bolji početak. Često je ideja da zaposleni ostanu na lokalitetu duže vrijeme. Tako da je veoma važno adaptirati se rekla je Tina Nylund.

Tina Nylund je izvršna direktorica kompanije The People, koja koristi EURES od samog početka. Riječ je o kompaniji za kadrovske usluge koja je sa radom počela prije godinu dana, koja posluje u regiji Ostrobothnia i fokusirana je na procese zapošljavanja i obezbjeđivanje radnika.

– Od početka smo imali jasnu potrebu za međunarodnom radnom snagom. Konstantno koristimo EURES uslugu i definitivno namjeravamo nastaviti kao korisnik iu budućnosti, smatra Nylund.

Nylundova kompanija uglavnom je tražila zavarivače preko EURES-a, ali i stručnjake iz drugih oblasti. U julu će dobiti novog uposlenika iz Indonezije, pored kojeg trenutno za njih radi jedan Indijac, a pored Aganovića je još jedan radnik iz Bosne i Hercegovine. Svi su smešteni u različitim kompanijama.

– Iako EURES posluje uglavnom u Evropskoj uniji, primili smo najviše kandidata izvan EU. Bilo je to malo iznenađenje za nas, kaže Nylund.

– U tom slučaju predstoji proces izdavanja radne dozvole u Imigracionoj službi. Međutim, ne treba da se plašite toga, jer je to samo malo više papirologije – ništa više. A mi možemo pomoći!

Laukas također kaže da rado daje savjete kompanijama o procesu podnošenja zahtjeva za radnu dozvolu. Državljaninu zemlje EU ili EGP-a nije potrebna radna dozvola – dovoljno je samo obavijestiti finsku imigracijsku službu.

Na poslu, Aganović govori engleski, koji se široko koristi kao radni jezik u Kaiser Eur-Marku. Prema Tininim riječima, znanje jezika je potrebno s obje strane: ne samo zaposlenik već i kompanija mora biti u stanju da komunicira na istom jeziku.

Prema riječima Nylund, nažalost, mnoge kompanije još nisu spremne da usvoje engleski kao svoj radni jezik, što može biti prepreka međunarodnom zapošljavanju.

Laukas također prepoznaje isti izazov. Međutim, Nylund naglašava da poznavanje jezika ne mora biti na vrhunskom nivou. Dovoljno je razumjeti i moći govoriti. Iako se Aganović odlično snalazi u engleskom jeziku, planira da uči i finski i švedski.

Otvorenost i saradnja idu daleko

Laukas i Nylund su čuli vrlo pozitivne povratne informacije od kompanija koje su dobile zaposlene putem EURES-a. Prema Laukasu, zaposleni s međunarodnim iskustvom u osnovi žele da se posvete kompaniji i lokalitetu i tamo rade dugo vremena.

Nylund i Laukas rezervu i poteškoće u stvaranju bliskih veza koje ponekad muče Fince vide kao izazov.

Izazov finskih kompanija ponekad je to što misle da se radi samo o poslu. Zapravo, sve ostalo oko vas je važno i trebalo bi da se usudite da pređete na lični nivo, ohrabruje Nylund.

Laukas savjetuje kompanijama koje razmatraju međunarodno zapošljavanje da budu otvorene. Vaš vlastiti interes za međunarodne aktivnosti također pomaže da se napreduje u procesu.

Nylund naglašava mogućnost dobivanja pomoći: Ne morate sve raditi ili znati sami. Saradnja je važna riječ u EURES operacijama.

I Aganović i Nylund su veoma zadovoljni EURES-om i prilikama koje im on donosi.

– Bez sumnje preporučujem EURES kompanijama u Ostrobothniji, kaže Nylund.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE