Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Sadržaj isti: Vakcina ‘AstraZeneca’ promijenila ime

Vakcina protiv korona virusa koju je proizvela farmaceutska kompanija “Astra Zeneca” sada se zove “Vaxzevria”, objavila je danas švedska medicinska agencija na osnovu podataka dobijenih od Evropske agencije za lijekove (EMA).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sama vakcina ostaje nepromenjena, ali švedska agencija novo ime smatra važnim, jer ga prate i druge stvari, poput nove etikete i pakovanja, prenosi list Brussels Times.

EMA je promenu imena u “Vaxzevria” odobrila 25. marta, na osnovu zahtjeva kompanije.

Vakcina koju je proizvela britansko-švedska farmaceutska kompanija bila je tema diskusije više puta otkako je krajem januara dobila “zeleno svjetlo” od EMA.

Odmah nakon odobrenja, različite zemlje u Evropi, uključujući Belgiju, odlučile su da je ne koriste za starije osobe, dok su čekale dodatne podatke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kasnije, početkom marta, nekoliko evropskih zemalja privremeno je suspendovalo upotrebu vakcine Astra Zeneca zbog nekih slučajeva pojave krvnih ugrušaka i malog broja trombocita.

EMA je 18. marta ponovo potvrdila da je vakcina bezbjedna i efikasna, i da su benefiti veći od mogućih rizika, ali i dalje istražuje taj slučaj. Pored toga, kompanija je takođe bila predmet rasprave jer je više puta smanjila obećane isporuke EU, što je rezultiralo eskalacijom tenzija između EU i Velike Britanije.