SAD se prvi put sprema pogubiti transrodnu ženu, ubila je bivšu djevojku

Otvoreno transrodna žena bit će pogubljena prvi put u historiji SAD-a. Osim ako je guverner Missourija Mike Parson ne pomiluje, Amber McLaughlin bit će smaknuta smrtonosnom injekcijom jer je ubila bivšu djevojku 2003. godine, piše Sky news. Prije tranzicije 49-godišnjakinja je bila u vezi s djevojkom Beverly Guenther. No, kada se veza počela raspadati, McLaughlin je počela uhoditi Guenther, dolaziti u ured u kojem je radila i ponekad se skrivati u njemu, da bi je na kraju u novembru 2003. ubila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Traumatično djetinjstvo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga je osuđena za ubistvo prvog stepena 2006. te je dobila smrtnu kaznu. Sud je 2016. naložio novo ročište za izricanje kazne, ali savezno žalbeno vijeće vratilo je smrtnu kaznu 2021. godine. Zahtjev za pomilovanjem temeljio se na traumatičnom djetinjstvu i problemima s mentalnim zdravljem za koje, prema navodima odbrane, porota nije imala prilike čuti tokom suđenja. U peticiji se navodi da je McLaughlin, koja je odrastala kao siroče, udomitelj trljao fekalije u lice dok je bila mala, a njen je posvojitelj na njoj koristio elektrošoker. Kaže da pati od depresije i da je nekoliko puta pokušala samoubistvo. Peticija također uključuje izvješća u kojima se navodi dijagnoza rodne disforije, stanja koje uzrokuje tjeskobu i druge simptome kao rezultat nesrazmjera između rodnog identiteta osobe i spola.

 

“Ranjiva osoba”

Prema Informacijskom centru za smrtnu kaznu koji se bori za ukidanje smrtne kazne, dosad nije poznat slučaj pogubljenja transrodnih zatvorenika u SAD-u. Prijateljica u zatvoru Jessica Hicklin kaže da je primijetila procvat Amberine ličnosti nakon promjene spola. Iako su bile zajedno u zatvoru desetak godina, rekla je da je McLaughlin bila toliko stidljiva da su rijetko komunicirale. No, kako je McLaughlin prije otprilike tri godine započela tranziciju, obratila se Hicklin za pomoć oko pitanja mentalnog zdravlja i sigurnosti u zatvoru u kojem dominiraju muškarci. “Definitivno je ranjiva osoba”, rekla je Hicklin. “Definitivno se boji da će biti napadnuta ili viktimizirana, što je uobičajenije za trans osobe u zatvoru.”

 

18 smaknuća u 2022. godini

Jedina žena ikada pogubljena u Missouriju bila je Bonnie Heady, smaknuta 1953. godine, zbog otmice i ubistva šestogodišnjeg dječaka. Heady je pogubljena u plinskoj komori, rame uz rame s drugim otmičarem i ubicom Carlom Austinom Hallom. U SAD-u je 2022. pogubljeno 18 ljudi, uključujući dvoje u Missouriju. Kevin Johnson (37) osuđen je na smrt zbog ubistva policajca iz zasjede. Carman Deck pogubljen je u maju jer je ubio Jamesa i Zelmu Long tokom pljačke u njihovu domu u De Sotou, Missouri. Još jedan zatvorenik iz Missourija, Leonard Taylor, trebao bi biti pogubljen u februaru jer je ubio svoju djevojku i njenih troje male djece. (Index.hr)

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE