Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Poznato koja zemlja je najveći kupac proizvoda namjenske industrije iz BiH

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 2022. godini najveći izvoz ostvarile su kompanije Igman Konjic, Unis Ginex Goražde, Pobjeda Technology Goražde, Pretis Vogošća i TRB Bratunac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvoz bosanskohercegovačkog oružja, streljiva, eksploziva i pirotehničkih proizvoda za jedanaest mjeseci prošle godine ostvario je prihod veći od 225 miliona KM, a najveći kupac su bile Sjedinjene Američke Države.

Poznato je da BiH mnogo više izvozi nego što uvozi ove vrste proizvoda. U 2022. godini najveći izvoz ostvarile su kompanije Igman Konjic, Unis Ginex Goražde, Pobjeda Technology Goražde, Pretis Vogošća i TRB Bratunac.

Ovu informaciju potvrdili su iz Vanjskotrgovinske komore BiH za Klix.ba.

Najveći kupci bh. oružja su Sjedinjene Američke Države, a one su od BiH kupile proizvode u vrijednosti 64 miliona KM. Druga zemlja koja prati Ameriku je Saudijska Arabija, koja je kupila oružje u vrijednosti od 52 miliona KM, dok je treća zemlja Turska, koja je uvezla iz BiH 42 mil. KM oružja. Srbija prati sa 16 miliona KM, a Poljska s 14 mil. KM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao i proteklih godina, najviše smo izvozili streljivo za vojno oružje, revolvere i pištolje (70 posto). Izvozni rezultati, dakako, mnogo su bolji ako se uzmu u obzir i drugi proizvodi namjenske industrije koji u carinskim tarifama nisu kategorizirani kao proizvodi vojne industrije. Poprilično je sigurno da će se ovi trendovi zadržati i kada je u pitanju statistika za decembar te da će se 2022. godina, kada je bh. izvoz u pitanju, ponoviti.

- Marketing -