Prvi nobelovac među studentima iz BiH: Želi da napravi sat koji predviđa infarkt

Nobela za studente prvi put u 120 godina dobio je Bosanac i Hercegovac Munib Mešinović iz Travnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studirao je u Abu Dhabiju, Omanu, Londonu, a sada mu je prestižna Rhodes stipendija otvorila vrata na Univerzitetu na Oxfordu.

Sa nobelovcom među studentima razgovarali smo o njegovim vizijama, planovima za budućnost, doktoratu, ali i na koji način aplicirati za jednu ovako prestižnu stipendiju. Strast za zdravstvom Mešinović trenutno radi doktorat iz zdravstvene informatike koji je specifičan za kardiovaksularne bolesti i srčane bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Kada sam otišao vani studirati, u prvoj godini sam mislio da ću se baviti obnovljivim izvorima energije, jer sam završio Elektrotehniku. Međutim, otkrio sam radeći sa djecom sa posebnim potrebama da mi je želja da koristim elektrotehniku i informatiku u oblasti zdravstva. Na prvoj godini sam uradio projekat da se koriste virtualne realnosti kako bi djeca sa autizmom mogli koristiti 3D matematiku. To je probudlio strast za biologijom i zdravstvom”, priča nam Mešinović.

Sada i studenti iz BiH, otkrio nam je, mogu aplicirati na Rhodes stipendije koje pokriva dvije, tri ili čak i četiri godine postdiplomskog studija na Oxfordu.

Zbog čega je baš on primljen, kao razloge navodi da ga razlikuje upravo to što je iz BiH, ali i izazovi sa kojima se susrećemo, a koji drugi nemaju. Inače, Mešinović je završio Opću gimnaziju u Travniku, javnu srednju školu koju ne priznaju naš obrazovni program u Americi.

  • Već u drugom razredu sam se pripremao za polaganje prijemnih ispita, gdje su oni morali prepoznati da ja mogu biti spreman za njih. Moja preporuka svim ljudima u BiH je da se informišu preko interneta, jer sada postoji mnogo više resursa za ispite. I da se informišu kada trebaju pomagati te ispite, i gdje nabaviti te ispite. Postoji i oni koji će vas primiti bez obzra na vašu finansijsku situaciju i oni će vam obezbijediti sredstva da i vi polažete”, rekao je Mešinović.

Nauka, pa inovacije Najvažnije za njega je, priča nam, da je na njegovom fakultetu bilo 76 različitih nacionalnosti.

  • Najvažnije je što sam naučio je da bez obzira ko dolazi, ne treba imati predrasude dok ih ne upoznate. To je važno i za nas u BiH koji govorimo da smo multikulturalno društvo”, naglasio je. Prije nego ode u inovacije, on poslije doktorata planira da se posveti nauci.
  • Prije svega mene interesuju zdravstveni satovi. To mi je bio diplomski rad, to su oni koji mogu predviđati infarkt, a za doktorat radim kako predvidjeti infarkt u bolnicama kada pacijenti dođu u dodir sa drugim bolestima. Taj rad možete raditi samo u razvijenim zemljama”, rekao je za N1 Mešinović.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE