Priznati u Los Angelesu, ali ne i u Sarajevu: Dželila i Adnan odlaze u Hollywood

Dželila Mujović, 24-godišnjakinja iz Sarajeva, devet puta je pokušala upisati smijer glume na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, a od toga je jednom bila u užem izboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njen kolega, Adnan Alić, 22-godišnjak, također iz Sarajeva, šest puta je upisivao Akademiju, no bezuspješno. Upornost i sreća su im se isplatili na prestižnoj Američkoj akademiju dramskih umjetnosti u Los Angelesu, gdje su prepoznali njihov dar.

Razloge zbog kojih nisu primljeni na Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu, kažu za N1, ne znaju, niti žele da nagađaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zaista ne bismo da komentarišemo kriterije po kojima se primaju studenti na ASU, jer nisu jasno definisani”, navode.

Pošto nisu uspjeli upisati glumu u Sarajevu, odlučili su da prošire vidike, jer su shvatili da na ASU nemaju sreće.

“Prijavili smo se na audiciju za Američku akademiju dramskih umjetnosti u Los Angelesu, na Adnanovu inicijativu. On je neko ko uvijek želi najbolje. Ja sam bila malo skeptična, ali sam pristala na njegov prijedlog, jer nismo imali šta da izgubimo. Na kraju, niko nije bio sretniji od nas”, priča Mujović.

Ipak, veliko su razočarenje doživjeli svaki put nakon nepoloženog prijemnog na ASU.

“Najgore je što nas svaki put izjedaju razlozi zbog kojih nismo primljeni, jer gluma nije egzaktna nauka i doživljaj je subjektivan. Međutim, ono što nam se jako dopalo na Američkoj akademiji je to što mi dobijemo tačno napismeno šta je bilo dobro, a šta nije, ukoliko to želimo, bez obzira da li smo primljeni ili ne. Mi imamo jaku volju i želju, ali bez obzira na to, prvih par dana nakon svakog neuspješnog prijemnog imamo osjećaj da ne vrijedimo, da nismo za taj posao i slično. Međutim, kada smo dobili mail da smo primljeni, istog momenta smo znali da ništa nije bilo slučajno, da je sve vrijedilo, i da čak trebamo biti zahvalni ljudima sa ASU koji nas nisu primili, jer da jesu, mi sad ne bismo imali ovakvu priliku”, rekli su.

Inače, Akademija u Los Angelesu koju su upisali njih dvoje osnovana je 1884. godine, a važi za jednu od najboljih na svijetu. Nalazi se u srcu holivudskih studija i pruža veliku lepezu mogućnosti svojim studentima. Neki od glumaca i glumica koji su završili tu Akademiju su Robert Redford, Kirk Douglas, Anne Hathaway, Paul Rudd, Danny Devito i Jessica Chastain.

“Sudbina je htjela da budemo primljeni na Akademiju koja se nalazi u glavnom gradu glumaca. Naravno da bih volio da se jednog dana vratim i snimim nešto u svojoj državi, ali isto tako, ukoliko se ukaže prilika u Hollywoodu, sigurno je neću propustiti”, rekao je Alić.

Mujović je sličnog mišljenja i svakako, kaže nam, da bi voljela nastaviti karijeru u Los Angelesu i šire.

“Meni geografske granice ništa ne predstavljaju, a Bosni i Hercegovini se uvijek vraćam, tako da bih voljela snimiti nešto i u svojoj državi”, ističe Mujović.

Za odlazak u Ameriku potrebna su im velika novčana sredstva, trenutno rade na njihovom prikupljanju, te se nadaju se da će uspjeti skupiti novac.

Za kraj našeg razgovora uputili su motivacijske poruku svim mladim osobama.

“Ne odustajte od svojih snova”, poručila je Mujović.

Alić je dodao da ništa nije nemoguće, te da se sve dešava sa razlogom.

“Onda kada mislite da vaš život nema smisla, upravo tad vas život sprema za nešto veliko”, poruka je Alića.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE