Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

POTPUNO NEVJEROVATNO: U Bosni i Hercegovini nezapamćena navala na euro

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potražnja za eurom u BiH povećana je početkom rata u Ukrajini, uglavnom zbog straha, pa su građani počeli masovno da mijenjaju konvertibilne marke u eure. Mjesecima kasnije, iako euro pada, na domaćem tržištu ništa se ne mijenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U banjalučkoj mjenjačnici “Kali” rekli su za “Glas Srpske” da se euro najviše kupuje.

– Osim toga, u ovo doba godine traži se i kuna jer građani ljetuju na Hrvatskom primorju. Euro je i dalje najtraženiji iako ima sporadičnog interesovanja za švajcarski franak – rekli su u mjenjačnici “Kali”.

Za novčanicama eura najveća potražnja vlada i u Bijeljini.

– Građani mijenjaju novac možda i više nego što bi trebalo. U opticaju su razne strane valute, ali euro kupuju najviše – rekli su u poslovnici mjenjačnice “Exckusive Change” u Bijeljini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekonomista Zoran Pavlović kaže da je konvertibilna marka vezana za euro, te da će BiH dijeliti sudbinu Evrope.

– S jedne strane, nestabilnost u Evropi vezuje se za sankcije koje su usmjerene prema Rusiji, a koje su izazvale inflaciju i poskupljenje robe na njemačkom tržištu. Ljudi pokušavaju da s novcem koji imaju urade nešto kako bi sačuvali vrijednost. Jedna od mogućnosti je da iz slabije valute novac pretvarate u jaču. U svijetu sada masovno euro mijenjaju u dolar, a okreću se i švajcarskom franku. Vidjećemo šta će biti kod nas – rekao je Pavlović.

Naglasio je da svako traži način da sačuva vrijednost koju ima u džepu ili na računu, zbog čega pojedini kupuju nekretnine, a drugi zlato.

- Marketing -