Potpisan važan sporazum: Uskoro prekvalifikacije, dokvalifikacije i doškolovanja nezaposlenih osoba U ZDK

Ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona Antonio Šimunović i predsjednica Privredne komore ZDK-a Dijana Babić potpisali su sporazum o realizaciji programa prekvalifikacije, dokvalifikacije i doškolovanja nezaposlenih osoba za potrebe tržišta rada u ovom kantonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program je vrijedan 126.000 KM, od čega je ovo ministarstvo obezbjedilo 65.000 KM, Federalni zavod za zapošljavanje 49.000 KM, a preostalih 12.000 KM osigurala je Privredna komora ZDK-a.

Planirano je da programom bude obuhvaćeno najmanje 35 osoba na području ovog kantona. Korisnici programa će biti odabrani putem dva javna poziva koje će objaviti Privredna komora ZDK-a, s tim da će prvi biti upućen osobama prijavljenim na evidencije nezaposlenih, a drugi javni će se odnositi na kompanije kod kojih će se izvoditi praktična obuka polaznika i kod kojih će polaznici biti zaposleni na period od najmanje četiri mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
_autotone

Prema posljednjim zvaničnim podacima iz oktobra 2023. godine, na području ovog kantona je na evidenciji nezaposlenih JU Služba za zapošljavanje bilo evidentirano 15.409 nekvalifikovanih osoba, a budući da postoji velika potražnja poslodavaca za kvalifikovanom radnom snagom određenih profila, resorno ministarstvo se, prema riječima ministra Šimunovića, opredijelilo da kroz ovakve i slične projekte usmjeri sredstva te doprinese smanjenju nezaposlenosti nekvalifikovanih i teško zapošljivih kategorija.

  • Dugoročno gledano, investicija u obrazovanje odraslih i prekvalifikaciju teško zapošljivih i dugotrajno evidentiranih na evidenciji Službe za zapošljavanje ogleda se u činjenici da osobe koje su korisnici ovog programa budu brisane sa evidencije nezaposlenih, a s druge strane postaju konkurentne na tržištu rada sticanjem novih, traženih kompetencija za koje su certificirane od strane Privredne komore – rekao je ministar Šimunović.

Naglašava da ovo ministarstvo ima odličnu saradnju s Privrednom komorom, koja je započeta 2019. godine na osnovu memoranduma o saradnji “Sinergijom do lakšeg zapošljavanja u Zeničko-dobojskom kantonu”.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE