Ukrali dva miliona maraka: Objavljene fotografije osumnjičenih za filmsku pljačku u Banjoj Luci

Načelnik PU Banjaluka Đurica Vukelić kaže da je u okviru akcije “Iks” preduzet niz radnji na otkrivanju počinilaca te da uhapšen jedan državljanin Gruzije na aerodromu u Sarajevu. U pitanju je Noe Tvalbeišvili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Duži vremenski period određeni državljani Gruzije su prisutni na teritoriji BiH, gdje su došli sa namjerom da vrše krivična djela. Na meti su im bila lica koja imaju mjenjačnice. Radi se o međunarodnoj organizovanoj kriminalnoj grupi – rekao je

On kaže da su svi imali jasno podijeljene uloge i da su pojedinci dovozili vozila u grad koji je meta krivičnog djela. Potom su se avionom ili autobusima vraćali u svoju zemlju, a druge formacije su imale zaduženja da identifikuju i prate žrtve.

  • Oni su utvrđivali životne navike žrtava. Ulazili su u mjenjačnice, pratili radnike i vlasnike i utvrđivali na koji način iznose novac. U grupi su bili pojedinci koji su obezbjeđivali stanove i drugu logistiku, ali i pojedinci koji su bili zaduženi za izvršenje krivičnih djela i to bez upotrebe oružja.

On kaže da su nekoliko djela osumnjičeni izvršili na području Federacije BiH, ali da u tim djelima šteta nije bila velika kao u Banjoj Luci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnio je da su pljačkaši ”seatom” došli u ulici u koje je djelo počinjeno. Tokom bjekstva su se odvezli par ulica dalje, promijenili vozilo i ušli u ”audi”. I s njim su prošli par ulica, da bi se ”pasatom” udaljili ka Doboju, gdje je to vozilo i pronađeno.

  • U Doboju su ostavili treće vozilo i taksijem su otišli prema Sarajevu. Tamo su već imali iznajmljeni stan u koji su se smjestili, kako bi stvorili logističke uslove da se udalje sa teritorije BiH. Nažalost operativne informacije koje su do nas dolazile nisu bile toliko brze. Pronašli smo jedan stan u koji su ušli policijski službenici PU Istočno Sarajevo, ali nismo pronašli ni novac ni izvršioce – rekao je Vukelić.

On naglašava da je istraga bila veoma složena, te da su izvršioci identifikovani, ali nažalost nisu svi uhapšeni niti je novac pronađen.

  • Prema operativnim informacijama izvršioci se još uvijek nalaze u BiH. Biće vam dostupne njihove fotografije i apelujemo na građane da, ukoliko ih primjete, to prijave najbližoj policijskoj stanici ili na broj 122. Posebnu pažnju skrećem osobama koji u svom vlasništvu imaju stan na dan – istakao je Vukelić.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE