Poreznim olakšicama i subvencijama povećati broj ekoloških prihvatljivih vozila u BiH

Udruženje za elektromobilnost koje djeluje pri Gospodarskoj komori FBiH u utorak je održalo redovni sastanak Udruženja u prostorijama kompanije Hager, a na zahtjev članica da se svaki idući sastanak organizira na drugoj lokaciji u cilju boljeg upoznavanja članica i međusobnog umrežavanja, priopćeno je u srijedu iz Centra za promociju i edukaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj sastanaka bio je, kako se navodi, predstaviti aktivnosti Udruženja u proteklom razdoblju, dati osvrt na stanje elektromobilnosti u svijetu u komparaciji s Bosnom i Hercegovinom, te sukladno tomu postaviti iduće korake djelovanja.

“Impozantan odaziv sastanku, a naročito broj novih članica Udruženja, potvrda je opredijeljenosti bosanskohercegovačkih firmi za snažnijom potrebom razvoja elektromobilnosti u BiH”, saopćeno je iz navedenog centra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Različiti profili članica koje okuplja Udruženje za elektromobilnost iz oblasti automobilske industrije, elektroenergetike, elektroindustrije, prometa, zaštite okoliša, distribucije nafte i naftnih derivata kratkim su prezentacijama predstavili svoje aktivnosti na polju razvoja elektromobilnosti, ali i inovacije u svom poslovanju koje im je donijela opredijeljenost ka elektromobilnosti koju su prateći globalne trendove prepoznali kao novu poslovnu priliku.

Održanim prezentacijama, entuzijazom i zalaganjem na razvoju elektromobilnosti u BiH iz Udruženja za elektromobilnost naglasili su sudjelovanje iznimno proaktivnih članova, među kojima udruženo djeluju javne i privatne firme.

“Iako je postojala bojazan da će pandemija korona virusa usporit razvoj elektromobilnosti na globalnoj razini, ostvareni rezultati i statistike pokazuju upravo suprotno. U prilog ovoj činjenici su bile brojne poticajne mjere, porezne i druge olakšice pri kupovini ekološki prihvatljivih vozila u zemljama EU-a”, ističe se u saopćenju.

Iako na prvi pogled elektromobilnost u BiH još nije zabilježila značajnije rezultate, Tokom sastanka je istaknuto kako su primjetni određeni pomaci.

Navode kako su u BiH na kraju 2021. godine registrirana ukupno 133 električna vozila.

Tokom sastanka pozdravljana su zalaganja i prijedlozi Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH koja su upućena Vijeću ministara na osnovu inicijativa Udruženja za elektromobilnost, a koje se odnose na Prijedlog odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila.

Ipak, istaknuta je iznimna potreba i za poreznim olakšicama i subvencijama pri kupovini ekološki prihvatljivih vozila, kako bi njihov broj bio veći i u Bosni i Hercegovini.

Istaknuto je kako je u pogledu infrastrukture još uvijek velika prepreka ishodovanje građevinske dozvole.

“Unatoč navedenoj problematici, BiH ima 173 punionice koje su većinom privatnog karaktera uz hotele, restorane, tržne centre. Od navedenog broja punionica svega je 10 DC, tzv. brzih punionica”, dodaje se.

Tokom sastanka zaključeno je da je voziti na struju iznimna potreba, uzimajući u obzir brojne uštede i doprinos smanjenju zagađenja iz transporta.

Udruženje za elektromobilnost stavlja se na dispoziciju svim nadležnim institucijama i nivoima vlasti, domaćim i međunarodnim organizacijama za zajedničko djelovanje i informiranje o modalitetima i mogućnostima razvoja elektromobilnosti u BiH, stoji u saopćenju.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE