Podržite kampanju ‘Zaustavimo nasilje’: 15. maja veliko donatorsko veče

Hayat televizija u saradnji sa Fondacijom lokalne demokratije do 15. maja realizira društveno-odgovornu kampanju “Zaustavimo nasilje”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istu su već podržale brojne ličnosti, kompanije, organizacije i institucije koje dijele zajedničku misiju: podizanje svijesti o prevenciji svih oblika rodno zasnovanog nasilja, davanje glasa žrtvama nasilja te prikupljanje donatorskih sredstava za rad Sigurnih kuća u BiH.

  • Kampanju „Zaustavimo nasilje“ pokrenuli smo s ciljem da tragični slučajevi femicida i drugih oblika nasilja kojima je javnost svjedočila u proteklom periodu ne budu samo još jedan u nizu statistički podatak, nego opomena, pouka i podsticaj da se institucionalno i sistemski pristupi rješavanju problema nasilja, sa fokusom na nasilje nad ženama, kao i da se poboljša finansiranje životnih potreba štićenica Sigurnih kuća i njihovih porodica, jer cilj boravka u ustanovama ovog tipa nije preživljavanje nego življenje i izbavak iz kruga nasilja te osposobljavanje za nastavak nezavisnog života. O prevenciji nasilja, nažalost, najčešće progovaramo tek onda kada postane prekasno, stoga bismo to željeli promijeniti. Budimo dio zajednice koja ne želi nasilje. Pridružite se kampanji. Prijavite nasilje. Zaustavimo nasilje! – poručila je Haruna bandić, urednica kampanje.

U sklopu programskog sadržaja na Hayat televiziji emitiraju se autentična svjedočenja štićenica Sigurnih kuća, kao i ispovijesti žrtava nasilja u pisanoj formi, koje će interpretirati bh. glumci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Svakog četvrtka u sklopu emisije ‘Dobar Dan BiH’ govorimo o aktuelnim temama koje se tiču prevencije nasilja u našoj zemlji. Gledatelji imaju priliku čuti i mnogobrojne poruke podrške koje su kampanji i žrtvama nasilja dale poznate ličnosti iz različitih sfera javnog života – rekli su nam iz Hayat TV.
  • Moram priznati da još postoji određeni broj žena koje nisu u potpunosti upoznate s idejom i misijom ‘Sigurne kuće’ i time kako se obratiti za zaštitu i šta ona pruža. Sigurna kuća je dio segmenta, dio razrađenog sistema zaštite, ali je ona često ključna, da ne kažem presudna, u zaštiti žrtava nasilja u trenutku kada su žrtve fizički ili po život ugrožene. Ta je kuća i zakonsko pravo žrtava nasilja u porodici jer je predviđena zakonom, pa je zato važno ponoviti da su Centar za socijalni rad i policija dužni žrtvi ponuditi ovaj tip zaštite, tj. ponuditi joj da iskoristi boravak u Sigurnoj kući kako bi zaštitila svoj život – kazala je menadžerica Sigurne kuće u KS Mubera Hodžić-Lemeš.

Kao krunski događaj kampanje, 15. maja bit će održano donatorsko veče sa prenosom uživo na Hayat televiziji, kada će se rezimirati ishod kampanje i kada će Sigurnim kućama u BiH biti uručena prikupljena finansijska sredstva.

Budimo dio zajednice koja ne želi nasilje. Pridružite se kampanji. Prijavite nasilje. Zaustavimo nasilje!

NAJNOVIJE