Počeli pripremni radovi za 5,5 kilometara autoputa sjeverno od Zenice

Pripremni radovi na poddionici Poprikuše – Nemila dužine 5,5 kilometara počeli su prije nekoliko dana, a u toku je izrada i glavnog projekta po kojem će raditi turski Cengiz Insaat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugovor o izgradnji dionice Poprikuše – Nemila vrijednosti 208 miliona eura s PDV-om potpisan je krajem novembra u sjedištu Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine, a radove će izvoditi firma Cengiz Insaat koja je u proteklom periodu radila na projektu Zeničke obilaznice gdje je i prije roka završila svoje radove.

Ova dionica finansirana je sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj, a početak radova ozvaničen je 7. decembra, dok je završetak radova planiran 9. juna 2024. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinarska ekipa danas je obišla gradilište ove dionice na dvije lokacije kod Topčić Polja i Željeznog Polja, a na lokaciji smo zatekli tešku mehanizaciju koja vrši pripremne radove za glavne radove koji bi trebali početi na proljeće po izradi glavnog projekta.

Dionica Nemila – Poprikuše nadovezuje se na dionicu Poprikuše – Medakovo koja se na entitetskoj liniji spaja s autoputem u Republici Srpskoj koji je već povezan s graničnim prijelazom Gradiška.

Prije nešto više od mjesec dana ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda potpisao je s predstavnicima Europske investicijske banke ugovor o zajmu u vrijednosti 340 miliona eura namjenjenih za izgradnju autoceste na dionici Poprikuše – Medakovo na Koridoru 5C čime je osigurana finansijska konstrukcija za gradnju autoputa od Zenice ka sjeveru države, piše Klix.ba.

 

 

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE