― Marketing ―

Pala prodaja električnih auta, ali Volkswagen ne odustaje: Najavio 11 novih modela

- Marketing -

Njemački proizvođač automobila Volkswagen se nada da će potražnja za električnim vozilima narasti nakon nedavnog slabljenja te se i dalje fokusira na njih, rekao je direktor firme Thomas Schaefer uoči sajma automobila IAA.

“Do 2027. mi ćemo kao brend predstaviti 11 novih električnih modela na tržištu”, rekao je Schaefer za njemačku agenciju dpa.

“Udio e-automobila u Evropi će se značajno povećati”

- Marketing -

Premda se potražnja nedavno smanjila, VW će i dalje usmjeravati svoju pažnju na električna vozila, kazao je.

“Pretpostavljamo da će se udio e-automobila u Evropi značajno povećati u narednim godinama”, rekao je Schaefer, koji je nedavni pad potražnje nazvao “privremenim”.

Želja za električnim automobilima, naročito u Njemačkoj, početkom godine se smanjila zbog inflacije i donedavnog dugog čekanja na isporuku. To je značilo da je VW morao smanjiti proizvodnju u Emdenu na određeno vrijeme.

Međutim, sad se situacija poboljšala, rekao je Schaefer.

“Od maja smo opet vidjeli rastući trend novih narudžbi”, pojasnio je.

Neće spuštati cijene

Schaefer je isključio mogućnost sniženja cijena premda je američki proizvođač električnih automobila Tesla smanjio cijene kako bi povećao potražnju.

Cilj VW-a je proširiti udio električnih vozila na 80 posto do 2030., a zatim na 100 posto tri godine kasnije.

Prodaja električnih vozila odnosila se na svega 7.3 posto ukupnih prodaja u svijetu u prvoj polovini 2023., no Schaefer tvrdi da je to uglavnom zbog zemalja poput Brazila, gdje je taj biznis u povojima.

“U Evropi, udio e-automobila je već znatno veći u usporedbi. Na kraju prve polovine godine, bili smo na 15.1 posto, samo u Njemačkoj na čak 15.4 posto”, dodao je.

To znači da je u Njemačkoj VW uspio prestići Teslu i postati brend broj jedan kada je riječ o električnim vozilima.

- Marketing -

Kakanjski lovci apeluju na građane: Budite oprezni

Lovačko društvo "Srndać-Kakanj" obavještava građanstvo da će nova sezona lova divljači niskog lova početi 1. oktobra 2023. godine. Ova sezona će uključivati lov na divlje...