Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Ozbiljni poremećaji: Kako hronični stres uništava naše tijelo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srećom, postoje tehnike za smanjenje stresa, ali trebali bi biti disciplinovani. Naši hormoni su osjetljivi i njihovu neravnotežu mogu da prouzrokuju različiti faktori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Vjerovatnije je da će se ovi problemi pojaviti kod žena nego kod muškaraca, a dok ishrana, kontracepcija i lijekovi mogu da poremete hormone, stres je također velik okidač hormonske neravnoteže.

Osjećaji preopterećenosti, ljutnje, razdražljivosti i zabrinutosti, kao i umor ili loše raspoloženje, mogu da budu znakovi da ste pod stresom, a hormonska neravnoteža prouzrokovana stresom može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema koji nisu nimalo bezazleni.

Tokom stresnih perioda, cirkulirajući nivoi hormona stresa kao što su adrenalin, noradrenalin i kortizol rastu i prouzrokuju kaskadu fizioloških odgovora. Takvo trajno povišeno stanje stresa može da dovede do brojnih fizičkih i emocionalnih simptoma i poremećaja hormona, upozorava dr. Sara Brever i izdvaja četiri najčešća problema do kojih dovodi hronični stres.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– osjećaj iscrpljenosti, gubitak energije i depresija

– smanjenje libida

– promjene u menstrualnom ciklusu i izostanak menstruacije

– višak kilograma

Kako sebi možemo da pomognemo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srećom, dr. Brever napominje da postoje efikasni načini kako možete da pomognete svojim hormonima. Tehnike za smanjenje stresa uključuju redovnu fizičku aktivnost, pravilnu ishranu, izbjegavanje ekrana, uzimanje suplemenata i smanjenje unosa alkohola, prenosi Index.hr.

- Marketing -