Ovo su dva najčešća razloga zbog kojih se djeca ljute

Ljutnja je emocija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok je neki odlično kontrolišu, ima i onih koji to ne mogu. Kada su djeca u pitanju, ljutnja se često doživljava kao ispad bijesa i kažnjava. No stručnjaci vjeruju da to nije dobar način da pristupite situaciji. Ambica Agarwal, certificiran NLP praktičarka, nedavno je na Instagramu progovorila o dva glavna razloga zbog kojih se djeca često ljute.

Nezadovoljene potrebe

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema stručnjakinji, nezadovoljene potrebe jedan su od primarnih razloga koji stoje iza dječjih problema s ljutnjom. Nezadovoljene potrebe su one koje nisu ispunjene ili su zanemarene. Manjak moći Još jedan razlog koji kod djece može izazvati ljutnju je nedostatak moći, što znači da djeca nemaju pravo glasa ili ovlasti nad onim što žele. To može biti posebno uznemirujuće za djecu jer žele mnogo toga izraziti, ali ponekad ne znaju kojim riječima to prenijeti. I onda to ispoljavaju u obliku ljutnje i/ili bijesa.

Kako se postaviti?

Ambica, koja je i sama majka, preporučuje da ostanete mirni i da ne odgovarate istim tonom kao i dijete. Savjetuje da ne reagujete ljutito i da ne shvatate ponašanje djeteta lično. Umjesto toga, savjetuje roditeljima da prepoznaju okidače, zanemare manje negativno ponašanje, daju djeci određenu moć i izbore i nauče djecu primjerenom ponašanju kada su mirna. (index.hr)

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE