Istraživanje otkrilo da li se prije zaljublju muškarci ili žene

Ako se pitate ko se brže zaljubljuje, muškarci ili žene, možda to ovisi o vašoj definiciji ljubavi. Samo zato što iskre frcaju i leptirići lepršaju ne znači da ste se istinski zaljubili. Mogli biste osjetiti slabost ili čak jednostavnu požudu, to ima veze s hormonima i drugim kemijskim reakcijama u mozgu i tijelu, piše Your Tango.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema studiji na 172 studenta objavljenoj u Journal of Social Psychology, muškarci su izjavili da su se zaljubili i rekli ‘Volim te’ ranije u vezi nego žene. Iako se pretpostavlja da su žene više u dodiru sa svojim emocijama od muškaraca, muškarcima je zapravo trebalo 88 dana da se zaljube, dok je ženama u prosjeku trebalo 134 dana da osjete isto. Koautorica studije, američka psihologinja Marissa Harrison tvrdi da je ženama potrebno više vremena da osjete povjerenje zbog podsvjesnog biološkog imperativa da pronađu najprikladnijeg partnera za očeve njihove djece, što je vjerovatno razlog zašto seks najbolje funkcionira kod žena nakon što su njene emocionalne potrebe zadovoljene.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mislim da žene nesvjesno odgađaju ljubav u usporedbi s muškarcima, jer one imaju puno više za izgubiti, reproduktivno, ako se posvete krivom muškarcu “, objašnjava Harrison.

 

Pet ključnih razlika:

  1. Muškarci imaju tendenciju ići brzo, dok su žene sklone uzeti vremena

Muškarci su izjavili da ih žena privlači najprije fizički, zatim mentalno, emocionalno i na kraju duhovno. Žene muškarci obično privlače najprije mentalno, zatim emocionalno, fizički i, na kraju, duhovno. “Ako se žene obavežu i zatrudne s nedostojnim partnerom bez pomoći u odgajanju djeteta, to bi bilo vrlo skupo, što se tiče vremena i resursa. Zapravo, ako ženu odmah fizički privuče muškarac, ona to može shvatiti kao upozorenje, smatrajući to znakom kako je možda privukla njezina maštarija o tome tko bi on mogao biti, a ne nužno tko on stvarno jest”,  kaže Harrison.

 

Iako postoji šansa da je muškarac pravi za nju, žena to ne može rano znati. Za najuspješniju vezu oba partnera moraju biti spremna ići različitim tempom dok prolaze kroz različite faze spojeva i odnosa.

 

  1. Vjerovatnije je da će se muškarci povući i htjeti usporiti stvari

Postoji trenutak kada oba partnera trebaju razmisliti je li to prava veza, a muškarci se često povlače u ovoj fazi. Za žene ovo može biti vrijeme kada se emocije uzburkaju, posebno tjeskoba, a neke mogu previše puta zvati novog dečka. Prelazak na sljedeću fazu zahtijeva da oba partnera daju jedno drugom prostora i vremena da odluče žele li prijeći u ekskluzivnost. Jedna studija Sveučilišta u Arizoni otkrila je da će se muškarci osobito vjerovatno povući kada osjete da je njihova muževnost ugrožena.

 

3.Muškarci će vjerovatnije žaliti zbog nečega što nisu napravili nego zbog onoga što su napravili

 

Istraživanje objavljeno 2006. otkrilo je da “unutar romantičnih veza muškarci ističu žaljenje zbog nečinjenja umjesto djelovanja, dok žene prijavljuju istodobno žaljenje zbog nedjelovanja i djelovanja, s jednakom učestalošću”. Dakle, možda je vjerojatnije da će muškarci prvi izjaviti ljubav jer bi radije pogriješili nego da su propustili priliku da to kažu.

 

4.Žene postaju manje izbirljive što su više odbijene

 

Istraživanje iz 2017. na 66 studentica, otkrilo je da žene koje su doživjele odbijanje postaju ‘znatno manje selektivne’ kada se suoče s romantičnim izborima u budućnosti.

 

  1. Odbijanje nekoga riskantnija je mogućnost za žene nego za muškarce

Prema pregledu četiri prethodne studije iz 2017., muškarci kažnjavaju žene zato što ih odbiju, dok žene ne kažnjavaju muškarce zato što čine isto. (vecernji.hr)

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE