Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Ovo je najtopliji juni u BiH od početka službenih mjerenja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Sarajevu, Bugojnu i Livnu juni 2022. godine je najtopliji, a na ostalim stanicama je drugi najtopliji juni od početka službenih mjerenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Juni 2022. godine obilježila je iznadprosječna toplina koja je bila naročito izražena u posljednjoj dekadi mjeseca, kada su prosječna odstupanja imala vrijednosti od 3,6 stepeni Celzijusa u Mostaru do 6,3 u Sarajevu.

Srednje mjesečne temperature zraka u junu 2022. godine bile su znatno više u odnosu na prosjek za referentni niz (1991.-2020.). Temperaturna odstupanja varirala su od 2,6 stepeni u Gradačcu i Bihaću do 3,8 stepeni u Sarajevu. Srednje mjesečne temperature zraka bile su u rasponu od 21,5 stepeni Celzijusa u Livnu do 26,3 u Neumu, a u planinskim područjima od 11,8 stepeni na Bjelašnici do 18,4 na Ivan-Sedlu.

Prema raspodjeli percentila temperaturne vrijednosti svrstavaju u kategoriju vrlo toplo i ekstremno toplo.

U Sarajevu, Bugojnu i Livnu juni 2022. godine je najtopliji, a na ostalim stanicama je drugi najtopliji juni od početka službenih mjerenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Meteorološkoj stanici Zenica nadmašen je apsolutni maksimum. Dana 29. juna izmjereno je 40 stepeni Celzijusa. Ovo je ujedno i najveća temperatura u junu izmjerena u Bosni. Dosadašnji apsolutni maksimum za Zenicu u junu iznosio je 39,6 stepeni, a zabilježen je 23. juna prošle godine.

Srednje minimalne temperature zraka u junu 2022. godine bile su na svim posmatranim stanicama znatno iznad prosjeka. Navedene temperature varirale su između 9,3 stepeni Celzijusa na Bjelašnici i 21,9 u Neumu. Odstupanja srednjih mjesečnih minimalnih temperatura zraka u odnosu na referentni niz (1991-2020.) bila su od 1,8 stepeni u Tuzli do 3,1 na Bjelašnici. Minimalne temperature zraka kretale su se od 3,7 stepeni (15. juna) na Bjelašnici do 16,9 stepeni (15. juna) u Neumu. Tokom mjeseca najveći broj tropskih noći zabilježen je u Mostaru (21), Gradačcu (šest) te Sarajevu, Zenici i Sanskom Mostu (jedna).

Srednje maksimalne temperature zraka bile su između 14,5 stepeni Celzijusa na Bjelašnici i 33,6 u Mostaru sa prosječnim odstupanjima u rasponu od 2,4 stepena u Tuzli do četiri stepena u Livnu. Apsolutne maksimalne temperature zraka kretale su se između 22,1 stepen (29. juni) na Bjelašnici i 41 stepen (28. juni) u Mostaru.

Uz preovlađujuće sušne uslove, ukupne količine padavina, uglavnom pljuskovitog karaktera, tokom juna 2022. godine bile su na većini stanica znatno ispod klimatološke normale (1991-2020.).

Prema raspodjeli percentila količine padavina svrstavaju u kategorije ekstremno sušno, vrlo sušno, sušno, normalno i kišno. Prema Standardiziranom padavinskom indeksu (SPI) koji je dobar pokazatelj sušnih uslova na mjesečnoj i višemjesečnoj vremenskoj skali, tokom juna preovlavavali su uslovi jake do izuzetne suše, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

- Marketing -