Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Ovo je jedina namirnica na kojoj čovjek može da živi bez da jede išta drugo

Ako biste morali izabrati samo jednu namirnicu koju ćete konzumirati do kraja života – koja bi bila? Ne želite da budete stavljeni pred takav izbor. Ukoliko biste bili prinuđeni da jedete samo jedno voće, povrće ili žitarice to bi dovelo do otkazivanja organa, dok bi konzumiranje samo mesa na kraju primoralo vaše tijelo da “žvaće” vlastite mišiće, upozoravaju stručnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nijedno povrće nema svih devet esencijalnih aminokiselina koje su ljudima potrebne za izgradnju proteina koji čine naše mišiće, objasnila je Jo Ann Hatner, konsultantkinja za ishranu na Medicinskom fakultetu Univerziteta Stanfford i bivša glasnogovornica Američkog udruženja dijetetičara.

Uostalom, tako je većina ljudskih kultura, bez znanja o hemiji hrane, razvila način ishrane usredsređen na kombinaciju namirnica koje zajedno daju svih devet. Bez svih aminokiselina, vaša kosa počinje da svijetli, nokti postaju mekani, vaše mršavo tijelo pati.

– To se ne odnosi samo na vaše mišiće, već i na vaše srce i druge organe, a, na kraju, vaše srce se toliko stisne da umrete. Jedenje samo jedne vrste ugljenih hidrata, samo hljeba ili tjestenine, naprimjer, također uzrokuje otkazivanje organa, zbog nedostatka aminokiselina. Osim toga, dobili biste skorbut, užasnu bolest izazvanu nedostatkom vitamina C, koja se javlja nakon jednog do osam mjeseci nedostatka ovog vitamina i kreće od letargije i kostobolje, a završava gnojnim ranama, žuticom, groznicom, gubitkom zuba i smrću. “Bez ugljenih hidrata, počećete da razgrađujete dio svoje mišićne mase da biste dobili energiju, kaže Hatner.

Opet, “mišić” ne znači samo vaše bicepse, već i srce. Ipak, postoji jedna “namirnica” koja ima sve: ona koja održava bebe u životu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Jedina hrana koja obezbjeđuje sve hranljive materije koje su ljudima potrebne je ljudsko mlijeko, rekla je Hatner.

– Majčino mlijeko je potpuna hrana. Možemo dodati čvrstu hranu u ishranu dojenčeta u prvoj godini života da bismo obezbijedili više željeza i drugih hranljivih materija, ali u ljudskom mlijeku ima svega po malo.

Tehnički, i odrasli bi mogli da prežive na ljudskom mlijeku, kaže Hatner.

U nedostatku te opcije, drugi najbolji izbor bi bilo mlijeko sisara, posebno ako je fermentisano. Naprimjer, jogurt ima mnogo bakterija koje su dobre za probavni trakt. Ovi hipotetički scenariji nisu samo spekulacije. U mnogim dijelovima svijeta ljudi nemaju izbora osim da jedu jednu vrstu hrane, često pirinač. Zato naučnici razvijaju genetski modifikovan pirinač koji sadrži više vitamina i hranljivih materija, posebno vitamina A, kako bi se borili protiv neuhranjenosti, navodi Live Science.